Педиатри от Добрич препоръчват „светъл коридор” за посещение на паркове и градини от майки с деца

Педиатри от Добрич са на мнение, че разходките сред природата ще укрепнат организма на децата и ще подсилят техния имунитет в периода на социалната изолация, в която се намираме, заради пандемията от COVID-19. Те подкрепят идеята за създаване на т.н. „светъл коридор” за разходка на майки с деца в парковете и градините.

Педиатри от Добрич препоръчват „светъл коридор” за посещение на паркове и градини от майки с деца

В интервю за Добрич Онлайн д-р Николина Колева от Отделението по педиатрия в Многопрофилната болница за активно лечение в града, сподели, че за децата не е никак здравословно да бъдат изолирани за дълъг период от време. По думите й неизразходването на енергията им води до невротични прояви в поведението, освен това те не могат да се срещат с болестотворни организми, които допринасят за изграждане на имунитет. Д-р Колева беше категорична, че подкрепя идеята да има "светъл коридор"  за разходка на децата. 


Според началникът на педиатричното отделение на добричката болница д-р Йовчо Йовев всяко ограничаване на двигателната активност и намаленото излагане на децата на слънце води до срив на имунитета им и по-малка ефективност на имунната система.  Той също заяви, че подкрепя с две ръце идеята за създаването на „светъл коридор” за разходки на деца навън. „Аз мисля, че парковете и градините трябваше да останат отворени за децата, защото първо те имат най-голяма нужда, не само като нещо, което подкрепя имунитета, а и физическото развитие и съзряването на детския организъм”, категоричен е той.  Д-р Йовев смята, че за краткия период на изолация няма да се случи нищо лошо, но опасенията му са, че след падането на забраната за излизане ще се получи обратен ефект. „Според мен достатъчно беше затварянето на детските заведения. Ограничаването на контактите там постигна 95% от търсения ефект, а сега тази забрана ще доведе до обратното и защото беше забранено дори и тези, които не биха излезли на разходка ще го направят”, каза той. Доктор Йовев препоръчва „светлият коридор” за разходка на децата да е в обедните часове. „Сега  между 11 и 16 часа е времето, в което децата трябва да са навън с родителите си, разбира се”, допълни той. 

Д-р Яница Радева, която също работи в педиатричното отделение на МБАЛ - Добрич, е на мнение, че в момента децата нямат досег с характерните за сезона патогени и не могат да изградят имунитет. „Моето дете съм забелязала, че започна един алергичен ринит, който определено е в резултат на изолацията. До сега не го е имало и смятам, че когато децата започнат да излизат и да ходят на детска градина и училище съвсем няма да имат имунитет срещу тези патогени и ще се разболяват доста повече от преди”, сподели тя.  По думите й за добрата имунна защита е необходим витамин D, който се образува от излагането на слънце, а чистият въздух влияе на конкретните алергични причини. Д-р Радева сподели, че не е нужно децата да приемат добавки и витамини, трябва основно добра храна, закаляване, повече слънцеогряване през деня, особено сега, през пролетта, защото през лятото слънцето става вредно. Тя заяви, че идеята за „светъл коридор” й звучи много добре. „Повечето деца живеят в апартаменти и нямат никакъв достъп до свеж въздух и слънцеогряване и това е много добър вариант за децата, дори да не е всеки ден, дори е да е през ден, да имат някаква възможност да излизат. Разбира се не да се събират, за да играят, а просто една разходка и свеж въздух”, допълни д-р Яница Радева. Според нея най-добре е тези разходки да стават в предиобедните или следобедните часове   - от 10 до 12,  и  от 16 до 18 часа. 

Личният лекар д-р Кремена Парушева сподели, че ако има възможност децата да бъдат извеждани на самостоятелни разходки в паркове, дворове на къщи, вили, лозя или собствени ограждения, не е никак лошо. „Много от семействата са си организирали тераси, градинки, отишли са на село при близки и роднини и това е чудесно. Въпросът е, че не всички имат тази възможност, но майките намират варианти да опазят децата. Хубавото е, че природата на майката да защити и стабилизира рожбата си е нещо велико”, сподели тя. Д-р Парушева обаче има опасения, че ако се отвори „светъл коридор” за разходки в парка, трябва се отвори и за възрастните и за младите хора, които желаят да спортуват. „Ако започнем да пускаме зелен коридор за едни, трябва да пуснем и за другите и според мен ще стане малко сложно и ще объркаме коридорите”, сподели тя.  По думите й в момента децата са си у дома и почти не боледуват, освен ако някой от възрастните не им донесе нещо и е хубаво, че по този начин се опазват от заболяванията и контакт с много хора. Нейните наблюдения са, че за сега положението им се отразява доста добре.  Според д-р Парушева ако децата се върнат в детските заведения чак на есен, вече ще е отминала епидемията, родителите ще имат възможността да проведат закалителните процедури, да заведат децата си на море и планина и да си дойдат по-здрави. Тя увери родителите, че летният период не предполага много висока заболеваемост и ако децата тръгнат по-рано на детска градина, ще се справят.

„Да се надяваме, че нашите деца ще бъдат винаги по-здрави и ще преодоляват всички вирусни заболявания и инфекции в страната с по-леки реакции”, каза в заключение д-р Кремена Парушева.