Опасност пшеницата да остане ниска заради сушата

Сушата е заплаха за пшеницата

Опасност пшеницата да остане ниска заради сушата

Влагата през есента и зимата беше в пъти по-малка от нормалните стойности. Сушата ще окаже влияние на добивите на есенните култури. Посевите от пшеница пожълтяват, има и загуба на листа, посочи земеделският производител Петър Димитров. Той обработва 12 хиляди декара в землищата на общините Балчик, Каварна и Генерал Тошево. 6 000 от тях са с пшеница. 



„Чисто физиологично много от сортовете реагират на сушата. Самият лист се засуква и става като иглички. Това е физиологична реакция на растението с цел да не се изпарява влага. В повечето случаи това е в резултат на сушата, на по-плитък почвен хоризонт, където е по-сухо или на по-хълмисти места, където от вятъра са по-пресушени и съответно пшениците там загиват“, каза Петър Димитров. 

Той коментира, че има опасност пшеницата да остане ниска заради сушата и опреди ситуацията като свободно падане, за което земеделските производители не могат да реагират, защото проблемът е свързан с валежите, които не зависят от тях. 

„Ако растенията останат ниски, няма да влагат сила да пораснат и да имат повече на брой листа, за да се изхрани по-добре зърното. Просто ще прибърза да изкласи, за да даде някакво семе, което означава по-малки класове, по-малко семена, колкото растението има сили да възпроизведе“, сподели Димитров. 

В заключение земеделецът посочи, че с всеки изминал ден добивите на пшеница падат, а надеждите са скоро да завали дъжд, въпреки че за следващите десет дни прогнозата не предвижда валежи.