Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 20 до 24 април

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Родената в Добрич Десислава Петкова намира положителната страна на социалната изолация по време на пандемията от COVID-19. Тя разработи проект за популяризиране бизнеса на хора от цял свят. 



Възобновиха плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации и плановият прием в лечебните заведения. 

Дали от следващата година ще бъде закрито Началното училище „Братя Миладинови” в Каварна, ще решават общинските съветници на предстоящото заседание на ОбС.

„Неопърл България“ ЕООД, с управител Веселин Велев, дари на Община Добрич 10 000 лева. Сумата ще бъде използвана за борбата със заразата от COVID 19.

99 детски градини и училища в област Добрич ще получат полагащите им се продукти по двете схеми, финансирани с европари - "Училищен плод" и "Училищно мляко". 

Здравният министър издаде заповед за дейностите по асистирана репродукция.

В края на миналата седмица Държавният фонд „Земеделие“ одобри проект на Община Тервел за изграждане на Център за социални услуги в с. Безмер. Той ще се намира в преустроената сграда на здравната служба на селото.

Кметът на Добрич предлага пакет от икономически и социални мерки за подпомагане на бизнеса и гражданите.

Шест вековни дървета в Добрич,  които се намират пред храм „Свети Георги“ и в Градския парк, са обозначени с табели от Община Добрич по повод Международния ден на Земята. 

„Независимо от повишения риск, ваксините изобщо не трябваше да се спират, оказа се, че след като спряха детските заведения заболеваемостта изключително намаля”, каза пред Добрич Онлайн началникът на Отделението по педиатрия в добричката болница д-р Йовчо Йовев.

Община град Добрич стартира прием на заявления за финансово подпомагане за 2020 година на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, с постоянен и/или настоящ адрес на територията на общината.

Педиатри от Добрич са на мнение, че разходките сред природата ще укрепнат организма на децата и ще подсилят техния имунитет в периода на социалната изолация, в която се намираме, заради пандемията от COVID-19. Те подкрепят идеята за създаване на т.н. „светъл коридор” за разходка на майки с деца в парковете и градините.

Сезонното хранене като начин на живот. Това е един от основните принципи на Ивелина и Борислав, основатели на градина „Иванови“ в село Златия, община Добричка. По професия са преподаватели, но неслучайно животът ги е срещнал с правилните хора на правилното място, които допринасят за раждането на идеята да отглеждат био продукция.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която въвежда временна забрана за влизане на територията на Република България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Република Турция през граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.

Здравни медиатори, които работят с роми от кварталите „Изгрев”, „Иглика” и района на автогарата в Добрич, с предложение към ВиК да се пусне водата на хората, които по една или друга причина са длъжници на дружеството, докато трае извънредното положение. По думите им това ще предотврати пламването на зараза. 

Влагата през есента и зимата беше в пъти по-малка от нормалните стойности. Сушата ще окаже влияние на добивите на есенните култури. Посевите от пшеница пожълтяват, има и загуба на листа, посочи земеделският производител Петър Димитров.

Към момента цената на лавандуловото масло е срината в сравнение с предходни години, смята земеделецът Петър Димитров. Наблюденията му са, че земеделски производители разпродават лавандулови насаждения в област Добрич заради ниски добиви и ниски изкупни цени на лилавия цвят.

До 13 май носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително, съобщават от Министерството на здравеопазването. 

Ако Началното училище „Братя Миладинови” в Каварна бъде закрито повечето от децата ще заминат в чужбина, или ще отпаднат напълно от образователната система. Това заяви за Добрич Онлайн директорът на учебното заведение Желязка Петрова.