Има ли изкуствено увеличение на цените на хранителните продукти на пазара?

Темата коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов

Има ли изкуствено увеличение на цените на хранителните продукти на пазара?

„Трудно е да се говори за загуби. Основна характеристика на пазара, въпреки съботно-неделните вариации, е една много сериозна стабилност. При основните хранителни продукти кривите са почти равна линия, т.е. без изменения. При плодовете и зеленчуците имаме вариации, които се дължат и на проявленията на времето“. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов в студиото на „Събуди се“.



„Откакто тръгна COVID-19 имахме няколко постъпателни тенденции. При свинското имаше изменение вследствие на чумата. При млечните продукти имаше световна тенденция за нарастване през октомври и ноември“, каза още той. И допълни: „На практика това ценово разположение, което имаме в момента, не се дължи на коронавируса. Напротив, откакто той се появи имаме доста стабилен и по-светъл пазар“.

Запитан защо тогава все пак се наблюдава повишение на цените на картофите и на джинджифила например, Иванов отговори: „Това се обяснява с абсолютния недостиг. В неделния ден просто нямаше стока. Гърция не работи, нашите произовидетли не карат стока и в такива моменти се получават такива ценови проявления“.

Относно въведените мерки за сигурност на пазарите директорът на „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитиров коментира, че има такива и се следи строго за тяхното спазване. „Краткото затваряне на пазарите създаде известни затруднения на хората. Сега обаче те работят на пълни обороти. Има перфектна организация, за да могат търговците да реализират продажбите си“, каза той. 

Източник: nova.bg