Борисов: Обмисляме премахване на извънредното положение

Борисов: Обмисляме премахване на извънредното положение

Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ "Хемус" между Белокопитово и Буховци.



"Обмисляме закон, който да задължава например, носенето на маски - защото е доказано, че маските помагат. За банките - да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им. Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия - а всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма. Сутринта рано говорих с Щаба - ако продължава ниското ниво на заразените - защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора". 

"Аз искам да го махнем по-рано това положение и да остане само закон, който да позволява, примерно здравният министър да задължава за маските, което е доказано вече", коментира премиерът. 

"Възложил съм да се направи анализ дали ако едно семейство се премести в същата среда, например на вилата си или в малка къща за гости, така изолирани, да се изолира и в друго място за петък, събота и неделя", допълни Борисов.

"В следващите дни да опитаме с разум, дисциплина и обяснение, да видим как ще се получи, заедно с народа, пазейки се, да облекчим ежедневието си. Всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме", каза още премиерът.

Източник: БНР