76-годишен, убил сестра си заради имот, остава в ареста

Окръжен съд – Добрич, задържа под стража 76-годишния Георги В. Кр. от с. Врачанци, община Добричка. Той е обвиняем по досъдебно производство за това, че на 30.09.2011 г. около 16 ч. в с. Врачанци умишлено е умъртвил 66-годишната си сестра.

76-годишен, убил сестра си заради имот, остава в ареста
Окръжна прокуратура – Добрич, поиска най-строгата мярка за неотклонение спрямо Георги Кр., тъй като от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. Той обоснова искането си със събраните доказателства и направените от 76-годишния самопризнания, високата степен на обществена опасност на деянието – престъпление против личността, хладнокръвието, с което е извършено, и липсата на разкаяние. „Изискванията на закона налагат спрямо Георги да се вземе най-тежката мярка за неотклонение, независимо, че не е осъждан, спрямо него не се водят други досъдебни производства и са събрани добри характеристични данни”, посочи държавният обвинител. Той уточни, че причина за престъплението е станал спор с близо 20-годишна давност за наследствен имот.

Адвокатът на Георги помоли подзащитния му да бъде поставен под домашен арест, предвид съдействието, което е оказал на полицията и лошото му здравословно състояние. Защитникът посочи, че 76-годишният сам се е обадил в полицията, да съобщи за инцидента.

В последната си дума Георги Кр. каза, че не може да иска нищо. „Аз съм виновен, но тя ме принуди. Взе ми всичко.”, обясни той.

Окръжен съд – Добрич, след като се запозна с представените доказателства и със становищата на страните прецени, че Георги е привлечен да отговаря за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода за срок от 10 до 15 години. От неговия разпит пред съдия, от показанията на свидетелите и от обясненията на задържания пред съдебния състав, може да се направи обосновано предположение, че той е извършил деянието, за което е привлечен да отговаря. Съдът установи, че към момента липсват доказателства, за влошено здравословно състояние.

Окръжен съд – Добрич, прецени, че съществува опасност Георги Кр. да се укрие и му наложи мярка за неотклонение задържане под стража.

Определението на първоинстанционния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.