Проф. Киряков: Българската селекция ще даде приличен добив, дори ако се задълбочи засушаването

„Дори и да се задълбочи кризата със засушаването, българската селекция ще даде приличен добив“. Това коментира за Добрич Онлайн проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

Проф. Киряков: Българската селекция ще даде приличен добив, дори ако се задълбочи засушаването

Tой уточни, че от 20 години в института правят оранжерийни изследвания с екстремно засушаване, което по принцип рядко се среща в природата. 



„Добруджанският земеделски институт много трудно може да каже каква ще бъде редукцията на добива при абсолютно засушаване по отношение на западната селекция, защото ние не работим с тези материали. Нашите сортове се държат много добре. Мога да кажа, че вече 20 години правим експерименти, оранжерийни изследвания, с екстремно засушаване. Подаваме вода, когато сеем и до прибиране въобще не поливаме. Имаме сортове, при които екстремното засушаване сваля добива с 60%, имаме и такива, които свалят с 50%“, каза проф. Киряков.

В сравнение със средните данни за последните 60 години валежите през зимния период са на 50% в по-голяма част от районите. Като пример специалистът даде данни от метеорологичната клетка на института в Генерал Тошево. Там от месец октомври досега са отчетени около 150 литра при средна норма 280, което е с около 50% по-ниска влажност. 

Проф. Киряков коментира още, че са много факторите, освен сушата, оказващи влияние върху състоянието на зърнено-житните култури. Сред тях са рязкото падане на температурите през нощта и силните ветрове, които се наблюдават през последните дни. Влияние оказват също така и агротехниката, сортът, защото има по-издръжливи, и кога е било извършено торенето. Освен това в различните райони на областта сушата оказва и различно влияние. Като пример проф. Киряков даде района до морето на Каварненска област, където посевите не страдат много от засушаването.

„От една страна морето оказва малко влияние като относителна влажност, макар и не много висока“, уточни специалистът.

Той сподели, че пролетниците се развиват слабо заради сушата. По думите му влагата, която я има, за да са поникнали, ги поддържа на този етап.

В заключение проф. Киряков изрази мнение, че разораването на площи не е препоръчително, защото ще утежни себестойността на следващата продукция. „На разораните места ще им трябват 30-40 литра дъжд, а кой гарантира, че ще има такива наличности“, каза специалистът.