Удължава се срокът за гласуване в Национална награда „Бисерче вълшебно“ 2020

До 22 септември 2020 г. децата от 5 до 16 години ще могат да подкрепят книгите, номинирани за Награда „Бисерче вълшебно“ които им харесват най-много.

Удължава се срокът за гласуване в Национална награда „Бисерче вълшебно“ 2020

Гласуването се удължава, за да се запази основната цел на инициативата – насърчаването на четенето и физическата среща на децата с книгите в училищата и библиотеките.


Кампанията за насърчаване на грамотността чрез четене е първата в България, която приканва децата от 5 до 16 години да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия. Списъкът с номинациите е наличен в уебсайта на наградата – www.biserche.com, а децата могат да избират между 134 книги, издадени през 2019 г.

Организатор на наградата е фондация „Детски книги“, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието.

„Награда „Бисерче вълшебно“ не е просто конкурс за избор на книги – инициативата поставя фокус върху развитието на функционалната грамотност, но и върху интересите на самите деца. При провеждането на такава стратегия за насърчаване на четенето е важно всяко звено от веригата да е в състояние активно да подкрепя децата.

В настоящата ситуация, в която училищата и библиотеките не работят, а децата нямат достъп до номинираните книги, логичното решение е удължаването на срока за гласуване.“ – казва Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

Организаторите виждат в промяната отлична възможност за провеждане на лятно читателско приключение „Бисерче вълшебно“. Освен онлайн срещи с писатели, илюстратори и преводачи, те подготвят разнообразни събития, които да подпомогнат децата да открият магията на четенето.

Идеите и предизвикателствата към децата ще бъдат публикувани след 1 юни в сайта на наградата и ще се проведат с подкрепата на библиотеките в страната през лятната ваканция.

„Книгите предлагат отлични възможности не само за развитие на уменията за самостоятелно четене, но и учене чрез игра. Лятното приключение „Бисерче вълшебно“ ще ги провокира да играят, докато четат и да си задават въпроси за света около тях.“ – споделя Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Учителите и училищните библиотекари могат да използват лятното приключение и удължаването на срока за гласуване като стимул и читателско предизвикателство към своите ученици.