Поливайте капково с пластмасови бутилки

В сухо лято поливането на почвата се явява главно условие за нормален растеж и развитие на растенията.

Поливайте капково с пластмасови бутилки

В наши дни съществуват множество методи за направата на конструкция за капково поливане. Но за да я направите, не е задължително да купувате специални детайли, можете да използвате и обикновени пластмасови бутилки, които се намират в излишък в дома ви.



За направата на такава система ви трябва и малко пресован дунапрен и пластмасови бутилка. За начало бутилката трябва се пробие отстрани на много места, като дупките трябва да са малки, след това съдът се пълни с вода и в гърлото й се поставя пресованият дунапрен. След това съдът трябва да се постави странично така, че капките да попадат върху корените на растенията, нуждаещи се от поливане. Системата за такова поливане е основана на това, че дунапренът, който затваря гърлото на бутилката, пропуска балончетата въздух при намаляване на нивото на водата. Можете също да закачите бутилка с предварително отрязано дъно, с гърлото насочена към лехите с растенията. Капачката трябва да е леко отворена при поливане. За да направите подобна система, трябва първо да затворите плътно бутилката. След това да отрежете дъното и да закачите съда на подходяща опора. Напълнете го с вода. Намаляването на водата се контролира чрез отваряне на капачката. За да изтича водата постепенно, капачката трябва да се отваря съвсем малко, а ако искате повече обем, отворете повече.

Този метод на поливане има още един плюс – водата в съдовете се загрява отлично, което влияе много добре на напояваните култури. Подходяща е за домати, пипер и краставици.