Бъдещи програмисти от СУ „Димитър Талев“ в Добрич участваха във „Виртуално интервю за работа в IT компания"

Деветокласниците от Иновативно училище „Димитър Талев“ в Добрич, профил „Софтуерни и хардуерни науки“ се включиха активно в дейностите, организирани от Центъра за личностно развитие, функциониращ в училището.

Бъдещи програмисти от СУ „Димитър Талев“ в Добрич участваха във „Виртуално интервю за работа в IT компания"



В първата част от инициативата пред тях бяха представени мултимедийна презентация и кратко видео „Как да спечеля интервю за работа“. Деветокласниците, насочвани от своя класен ръководител и педагогическия съветник в училището, дискутираха кои са основните правила и изисквания за писане на CV (автобиография), какво трябва да включва доброто мотивационно писмо, тъй като тези документи са средствата, чрез които кандидатът привлича вниманието на работодателя към себе си, и следва да бъдат написани по убедителен начин.


Във втората част деветокласниците, бъдещи IT специалисти, участваха в импровизирано интервю за работа, което се проведе в тяхната виртуална класна стая в платформата на Тeams. Интервюто се ръководи от деветокласника Тодор Тодоров, влязъл в ролята на изпълнителен директор на „Technical ООД“, фирма, свързана с програмиране на игри и сайтове, като CSS, HTML, JavaScript, C++, HTML5. Г-н Тодор Тодоров запозна присъстващите гости с историята на „своята“ фирма, регистрирана през 2008 година, първоначално с офис в Добрич, но сподели, че към момента фирмата се е утвърдила и има подразделения във Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Офисът в Добрич има нужда от още един програмист, поради което и това е „позицията“ за кандидатстване за работа.


В първия кръг участваха 15 кандидати и след предварителния подбор по документи за събеседване с изпълнителния директор бяха поканени само трима от кандидатите, с перфектно подготвени CV и мотивационно писмо – Антоанета Димитрова, Валентин Симеонов и Петър Карагьозов. Един по един кандидатите за работа представяха пред работодателя своите силни страни, своите качества, знания и уменията, които бяха придобили, по време на обучението си в училище „Димитър Талев“, в профил „Софтуерни и хардуерни науки“, а така също и във висшите учебни заведения, които бяха завършили в последствие.


Всички отговаряха много ясно и точно на въпроси на своя бъдещ работодател – какъв професионален опит имат до момента, къде са работили по специалността, умеят ли да работят в екип, до колко са креативни и иновативни в своята работа, имат ли препоръка от бившия си работодател, какви очаквания за заплащане имат и защо точно те трябва да бъдат избрани.


Участниците в импровизираното интервю за работа споделиха, как са се чувствали в ролята си, през какви емоции са преминали, какви затруднения са изпитали, а останалите гимназисти дискутираха, кой според тях би спечелил интервюто, какви силни страни е показал. Всички гости на мероприятието – учители и ученици от IX-ти и X-ти клас аплодираха участниците за страхотното представяне.