Проект на Община Добричка ще превърне закритото училище в с. Паскалево в целогодишна туристическа локация

Община Добричка ще кандидатства с проектно предложение „Развитие на туристическия продукт за образователен и развлекателен туризъм на територията на общината” по подмярка „Подкрепа за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа информация и малка по мащаб туристическа инфраструктура” по Програмата за развитие на селските райони.

Проект на Община Добричка ще превърне закритото училище в с. Паскалево в целогодишна туристическа локация

Това стана ясно на провело се редовно заседание на Добричкия общински съвет. 



Проектната идея се основава на богатата история на образователното и учебно дело на територията на община Добричка, която е създала голямо разнообразие от материално и нематериално културно наследство. Съхранени са изключителни културни и образователни съкровища, които правят територията истинска златна мина, но за съжаление са малко познати и недостатъчно популяризирани на местно ниво.  Основната задача на проекта е, чрез инвестиции в закритото училище в с. Паскалево, да се създаде целогодишна локация, която да предоставя възможност за практикуване на алтернативен туризъм. 

Проектът включва четири основни направления. В бившето училище в с. Паскалево ще се създаде посетителски центът, в който ще се обособи изложба - ретроспекция и ще се възстанови учебна стая към минал период от време. Идеята е по интересен и вълнуващ начин да се представи образователното и учебно богатство на територията на общината. Своеобразното връщане назад във времето ще предостави възможност, чрез излагане на предмети, материали, пособия и облекла, да се проследи развитието на местното културно и образователно учебно наследство през годините. Посетителите ще могат да усетят духа на българското училище и да се запознаят с неговите радетели и основоположниците на учебното дело. 

Предвижда се изграждане на обучителен център и атракцион за обучение по безопасност на движението, какъвто няма изграден до момента в област Добрич. За целта се предвижда да се изгради и оборудва площадка за БДП в двора на училището, както и да се ремонтират и оборудват два кабинета по безопасност на движението – за децата от детските и учебни заведения. Пожелание на директори на училища кабинета за ученици ще се оборудва със симулатор. Идеята е по атрактивен начин, различно от нормалното учебно занимание по БДП, децата и учениците да развиват транспортна култура и пътна безопасност, което безспорно ще окаже пряко въздействие и донесе добавена стойност за повишаване качеството на образованието. То ще се подсили и чрез мероприятия, провеждани от партньорите по проекта – БЧК, сектор „Пътна полиция” към МВР и СБА. 

Предвижда се провеждането на различни развлекателни събития и популяризиране на туристическия продукт и маркетинга на община Добричка.