Дъждът от последните два дни повлия благоприятно на посевите в Добруджа

През последните два дни в областта паднаха около 35 литра валежи на квадратен метър, което повлия положително на посевите от пшеница. Това коментира пред Добрич онлайн председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Дъждът от последните два дни повлия благоприятно на посевите в Добруджа

По думите й след интензивните валежи през последните дни по-голямата част от пшеницата в Добруджа се чувства добре, а фермерите вече не са толкова притеснени за реколтата тази година.  Таиз година площите, засети с пшеница в област Добрич са близо 1 300 000 дка. 


„В момента общо взето дори и да има разораване на пшеници, то ще е на много малки полета в Каварна и Шабла”, сподели Жекова. Тя допълни, че в двете общини засушаването е била много голямо. 

Очаква се в определени райони на Каварна и Шабла, където е била най-сложна ситуацията с липса на влага от есента до този момент,  да се наложи 50% от площите с пшеница да се развалят.  Но Радостина Жекова увери, че има достатъчно време земеделските производители да засеят слънчоглед и  по този начин нещата ще бъдат в добър план. 

По думите на председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова дъждът е повлиял благоприятно и пролетните култури. 

„Имаше едни много слаби валежи преди сеитбите и общо взето семената са на влага и поникнаха без никакъв проблем, само че масово посевите са наредени от царевица и слънчоглед и този дъжд просто беше перфектен в момента”, коментира тя.  По думите й в момента се трупа влага в дълбочина, което е изключително важно, защото до преди 2 дни на 10 и на 25 см влагата е била 0%. Тя е обнадеждена, че предстоят валежи през цялата седмица и ситуацията ще се подобри значително. 

„Загубихме братя на пшеницата и добива няма да е максимума, но в крайна сметка ще жънем пшеница и това е най-важното”, категорична е тя.  Според нея няма да има големи сътресения в добивите като цяло за страната и в никакъв случай не може да се говори за криза за пшеница. 

За проблемите в региона са уведомени Държавният фонд „Земеделие” и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Предстои да бъдат създадени комисии, които да определят полетата, които се налага да бъдат развалени и когато приключи тази процедура ще се даде повече яснота колко и дали изобщо ще има пшеници, които да бъдат разорани.