Разхлабват се част от противоепидемичните мерки, след Гергьовден премахват градските КПП-та

Разхлабват се част от противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция. Това съобщи на на извънреден бифинг в Министерския съвет министър-председателя на България Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес, че

Разхлабват се част от противоепидемичните мерки, след Гергьовден премахват градските КПП-та

Изпитите за издаване на свидетелства за правоуправления – теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт, ше бъдат разрешение от утре.


„Днес министър Ананиев ще изготви заповед – от утре могат да работят“, каза той  след съвместно заседание на правителството и Националния оперативен щаб за противоепидемичните мерки.

Премиерът съобщи, че инструктори са били при него и е поел ангажимент, така както е направено със Светия синод – „дезинфекция, маски вътре в автомобила, при всеки нов обучаем, който влиза, пак дезинфекция“.

Теоретичната подготовка и изпитите – по интернет или в зала на съответната дистанция, каза Борисов и посочи, че е получил абсолютна подкрепа от Националния оперативен щаб (НОЩ) за тази мярка. И посочи, че още вчера е било решено това.

Индивидуален спорт на открито

След като пуснахме парковете при определен ред и спазване на социална дистанция, а от днес и планините, се разрешава индивидуалния спорт на открито, което на 100% се подкрепя от щаба, каза премиерът. Той уточни обаче, че не става дума за разрешаване на състезанията по индивидуални спортове.

„Тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, да тичат в парка“.

„Мисля, че това може само да подобри здравето“, добави той, и посочи, че проф. Мутафчийски лично е настоял и за плувните басейни.

Премиерът посочи, че проф. Кантарджиев е обяснил, че в тях има дезинфектанти – хлор и подобни. "Там мярката трябва да бъде в съблекалните, шкафчето или около басейна. Който притежава това съоръжение трябва да подсигури дезинфектантите", каза Борисов.

КПП-тата може да паднат на Гергьовден

"Абсолютно единомислие има на щаба с КПП-тата. Ще помоля проф. Мутафчийски после да повтори. Единодушно смятаме, че КПП-тата изиграха много важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин, ако се наложи. Следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата", обяви премиерът Бойко Борисов. "Страх ме е, че ако го направим днес, стотици ще се изнесат", каза още той.

11 500 са полицаите, ангажирани на КПП-тата.

Заведенията на открито?

За терасите, заведенията на открито – също нямаме обструкции, каза Борисов, визирайки щаба. По тази тема трябват много ясни правила, вече го има в други държави – дали на 10 квадрата 4 човека, дали ако е семейство една маса, това допълнително ще бъде описано, за да могат хората до го изпълняват, добави той.

Борисов изрично посочи, че „всяко едно от тези две неща ще важи до момента, който се спазва, ако не - отменяме заповедта“.

„Не само умоляваме. Действително разчитаме на дисциплината и на това, че трябва да свикнем да живеем с този вирус. Той няма да мине поне година-две, това го казват абсолютно всички специалисти по света – на различни вълни. Едните казват след 2-3 месеца, другите 8-9 месеца. Най-лошите прогнози, на много сериозни организации, са, че след 2-3 месеца път пъти по-силно ще удари“, каза премиерът.

За детските градини и яслите няма постигнато съгласие между правителството и Националния оперативен щаб.