Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни

С 12 дни се преместят датите за държавните зрелостни изпити за дванадесетокласниците. Това заяви на извънреден брифинг днес образователния министър Красимир Вълчев.

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни

Учебната година трябва да приключи неприсъствено и в електронна среда. Няма да се увеличава учебното време за никой клас. Няма нужда от общо удължаване на учебната година. 


Матурите ще се провеждат на 1 и 3 юни и ще започват с час по-късно - в 9 часа. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, съобщи още министърът. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването ще е само с 4 дни - на 26 юни.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

"В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно "Железния светилник" на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че то постигна резултатите си", обясни Вълчев. 

Според образователния министър много от изучавания материал за втората задължителна матура е взет в 11 клас. Само в някои училища това се случва в 12 клас. Поради тази причина изпитът по история и цивилизация няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко, след елементарни частици. От изпита по география и икономика отпадат темите за Северните регион.

Изпитите на седмокласниците ще се проведат на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по математика. Те ще започнат в 9 часа. Нито едно от училищата не е предвидило изпитът по чужд език да е балообразуващ, за това той няма да се провежда.

За да се създаде спокойствие и равнопоставеност, в изпита по БЕЛ няма да се включват въпроси за сложните изречения, както и по темите "Бай Ганьо", "Заточеници", "Неразделни","По жътва" и "По жицата". Тези теми обаче ще се изучават. Учебната програма остава в този вид. В изпита по математика няма да се включват задачи за успоредници и системи.

Вълчев подчерта, че външно оценяване за 4-ти и 10-ти клас няма да има. Това беше съобщено на брифинг от финансовия министър Владислав Горанов в понеделник вечерта.