Работата на полицейските екипи по контрол на спазването на противоепидемичните мерки продължава

За периода на съществуването на контролните пунктове полицейските служители са проверили 62 940 декларации, подадени от граждани при преминаването им на входовете на областните градове

Работата на полицейските екипи по контрол на спазването на противоепидемичните мерки продължава

Задълженията на МВР по осъществяване на контрола за спазване на противоепидемичните мерки и неразпространение на COVID-19, въведени от министъра на здравеопазването остават. Toва е заявил комисар Веселин Младенов, началник на отдел „Охранителна полиция“ в ГД „Национална полиция“ по повод премахването на временните контролно-пропускателни пунктове от 0:00 часа на 6 май, съобщават от МВР.



Той е припомнил, че те бяха обособени на входовете и изходите на областните градове след заповед на министъра на здравеопазването на 21 март и е уточнил, че заради влошена епидемична обстановка изградените в ямболския квартал „Нов път“ пунктове остават.

За периода на съществуването на временните КПП са върнали 230 908 лица и са били извършени проверки на 62 940 декларации. 3795 души са установили, че са се представили като работещи, а не са имали трудови договори, а 528 от тях  са били регистрирани като безработни. Установени са били и 22 случая на груби нарушения на противоепидемичните мерки и по всички тях са образували досъдебни производства, които са докладвани на съответните прокуратури. 

От момента на въвеждане на извънредното положение органите на реда са съставили 21 215 акта за установени нарушения за неспазване на противоепидемичните мерки, като 16 305 от тях са за неносене на маски, сочат обобщените данни на ГДНП.

Друг важен аспект от работата на полицейските екипи от началото на кризата е контролът върху лицата, на които е наложена карантина, посочил е още комисар Младенов. Тази мярка е била наложена на общо 107 466 души, като в момента броят на хората, които са под карантина е 19 867. За неспазване на карантина са образували 1232 досъдебни производства, като 39 от тях вече са приключени с осъдителни присъди.

От въвеждането на извънредното положение на 13 март до средата на миналия месец се наблюдава намаление на трафика по пътищата на страната с около 60%, обобщил е началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Звезделин Колев. Идните дни се очаква засилване на потока и екипите на Пътната полиция са в готовност при необходимост да подпомагат движението.

„С приоритет ще бъдат водачите с рисково поведение – онези, които извършват неправилни маневри и недопускане на управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи“, заявил е Колев. Той е допълнил, че са предвидени допълнителни екипи, които ще следят за недопускане на управление от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. Освен това ще се засили и контролът на скоростта както през светлата, така и през тъмната част на денонощието. Комисар Колев е напомнил, че от 30 април до 13 май е в ход специализирана полицейска операция за контрол на водачите на двуколесни МПС. При тях акцентът е контрол на регистрацията и използването на обезопасителни средства.

Само за периода на временните КПП са били наложени 600 наказания на водачи за нарушения на Закона за движение по пътищата, като 22 от тях за употреба на алкохол под 1,2 промила, други 54 са били за алкохол над 1,2 и 15 водачи са наказали за шофиране след употреба на наркотични вещества.