Над 700 деца и ученици от община Генерал Тошево получиха продукти по „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Над 700 деца и ученици от община Генерал Тошево са получили продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, съобщават от местната администрация.

Над 700 деца и ученици от община Генерал Тошево получиха продукти по „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Раздаването на плодове и/или зеленчуци и млечни продукти, които се полагат на децата безплатно за периода на извънредно положение, се е провело вчера. Продуктите са били доставени в училищата и детските градини, където с цел опазване на общественото здраве е имало графици за получаването им с цел избягване струпването на много хора на едно място.



Ученици и деца от близо 100 учебни заведения в област Добрич ще получат плодове и млечни продукти по двете схеми

От Община Генерал Тошево посочват още, че прилагането на европейските схеми с хранителни продукти се възобнови, след като доставките бяха временно прекратени заради пандемията и затварянето на училищата. Мярката има социално-икономически ефект и цели да подпомогне както семействата на децата, така и производителите на плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Възможността за това дойде след решение на правителството и на препоръките на ЕК към страните членки за взимане на гъвкави решения за прилагането на двете схеми на национално ниво.