33 пожара са възникнали от началото на годината на територията на СИДП

Засушаването през последните месеци, както и високите температури повишават риска от пожари, припомнят от Североизточното държавно предприятие

33 пожара са възникнали от началото на годината на територията на СИДП

33 пожара са възникнали от началото на годината до момента на територията на Североизточното държавно предприятие, като са засегнати 629 декара. Това съобщават от пресцентъра на ведомството като се позовават на информация от началника на Отдела по опазване и защита на горите в предприятието инж. Стоян Саров. 



Девет от пожарите са били в горските територии на ДГС-Варна, осем в ДЛС-Шерба, три в ДЛС-Балчик, по две запалвания са гасени от служители на ДГС-Шумен, ДЛС-Паламара и ДГС-Омуртаг. В ДГС-Генерал Тошево, ДГС-Суворово, ДЛС-Черни Лом, ДГС-Нови пазар, ДГС-Провадия, ДГС-Върбица и ДГС-Търговище горските са гасили по един пожар от началото на годината до момента. 

Всички пожари са низови, като са засегнати 43 декара иглолистни гори, 555 декара широколистни и 20 декара смесени гори. 21 от запалванията са поради небрежност, а при 12 от пожарите извършителите не са известни. Щетите са за 110 000 лева. 

191 служители на горските и ловни стопанства, 164 огнеборци и 38 доброволци от вилни зони и села в близост до пожарите са участвали в потушаването им. В борбата със стихията са използвани 53 специализирани автомобила на пожарните по места и 82 коли на териториалните поделения. Североизточното държавно предприятие разполага и с осем противопожарни автомобила, които са готови във всеки един момент да се насочат към точки на запалване в Североизтока. Плановете на предприятието за борба с пожарите са съгласувани и утвърдени, а всяко едно поделение изпълнява заложените мерки. 

Засушаването през последните месеци, както и високите температури повишават риска от пожари. Инж. Саров е припомнил, че не трябва да се пали огън в близост до горските територии, защото пламъците се разпространяват много бързо, особено когато има вятър,  а щетите са значителни. Той е благодарил на всички, които подават сигнали на телефон 112 или в стопанствата, като каза че и занапред горските и огнеборците ще разчитат на наблюдателността и бързата реакция на хората, които са станали свидетели на пожар или бракониерски набези в горите.