Извънредната епидемична обстановка у нас влиза в сила от 00:00 ч. на 14 май

Промените в Закона за здравето дават възможност министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да внесе предложение в МС и той да вземе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, поясни на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

Извънредната епидемична обстановка у нас влиза в сила от 00:00 ч. на 14 май

„Ние се възползвахме от тази възможност веднага, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Ние считаме, че прилаганите досега мерки трябва да продължат да се прилагат и сме убедени от оценката, която направи главния държавен здравен инспектор…за развитието на заболяването в България и света, прави анализ на мерките, които сме предприели, на промяната в епидемичната обстановка, и на базата на неговия доклад правителството смята, че пандемията от Covid-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве и запазването на здравето и живота на българските граждани“, заяви той.



„На базата на тази оценка внесох решение днес в Министерския съвет и той прие решение за обявяване на такава извънредна епидемична ситуация“, каза още министър Ананиев. 

Той допълни, че първата нова мярка, включена в заповедите, е разрешаване на трансплантациите: „Втората е, че вече може свободно да ходят всички в градските градини и паркове. Това са двете нови мерки“. 

На днешното заседание не е обсъждано връщане на противоепидемични мерки при над 100 заразени на ден. 

„Убеден съм, че ако в продължение на определен период от време, според мен поне една седмица, има такива високи стойности на новозаболели, ние ще предприемем и обратните мерки“, отбеляза още министърът. 

Всичко, което е разрешено да функционира, продължава и занапред. Това, което е забранено на този етап – училищата и моловете, няма да функционират до второ нареждане.