Атанас Атанасов: Наложително е реално и адекватно реформиране на образованието в Добрич

Срещата с преподавателите в ПМГ „Иван Вазов“ в град Добрич, организирана от кандидата за кмет Атанас Атанасов и неговият екип протече изключително успешно.

Атанас Атанасов: Наложително е реално и адекватно реформиране на образованието в Добрич

Акцентите в  програмата на кандидата за кмет в сферата на образованието, които той презентира пред аудиторията заковаха вниманието й и породиха конкретни въпроси. Атанасов представи своите идеи, като напълно реализуеми  действия, които да доведат до решаването на основните проблеми в сферата на образование в град Дорич. На срещата присъстваха експерти в сферата на образованието от листата на кандидатите за общински съветници от екипа на г-н Атанасов и експерти от листата на ПП „Зелена партия“, чиято подкрепа г-н Атансов получи, като кандидат за кмет на град Добрич.


 

„... Наложително е да се направи реално и адекватно реформиране на образованието в град Добрич, а не хаотични действия в посока реформа заради самата реформа...“ . Като начало на реформата, която кандидата за кмет Атанасов предлага е именно повишаване ефективността на работата между Общината и ръководствата на училищата . Анализ на формулата за преразпределение на средствата - ежегодно преди разработването на формулата за разпределение на средствата по делегираните бюджети, кметът на Община град Добрич да организира и провежда работни срещи с директорите на училища и социалните партньори, за да се прави подробен и аргументиран анализ на начина и размера за разпределение на средствата по училища. 

 

Подобрената материално- техническа база на учебните заведения  и промяната в тежестта на някой от компонентите вече налага нов подход при разработването на формулата за новата бюджетна година. На тези работни срещи кметът, директорите на училища и социалните партньори трябва да балансират средствата за образование за да бъдат обезпечени финансово както големите, така и по-малките училища. 

 

Освобождаването  на всички училища и детски градини от такса битови отпадъци е следващото действие, което кандидата за кмет Атанасов би предприел, ако спечели битката за кметския пост.

 

“... Когато училищата и детските градини са освободени от налога за ТБО,  който за община Добрич-град е над средния за страната, те ще имат възможност да отделят повече средства за основната си дейност...“  

На въпрос за отношнието на г-н Атанасов към обединяването на по-малките училища в Добрич и презпределянето на средства, кандидатът изрази позиция, че сливане на училища с цел оптимизиране на учебния просец и преразпределение на средствата може да се случи при постигнат консенсус между ръководствата на училищата и социалните партньори (синдикатите). Категоричен бе, и че при сформиране на маломерни паралелки, те трявба  да се дофинансират от общинския бюджет. 

 

Атанасов засегна и темата за възстановяване на извън училищната дейност. Необходимо е да се работи в посока създаване на извънучилищно звено, което да дава възможност децата и учениците безплатно да участват в извънучилищни форми на занимания.

 

pa040090_600