Стефан Станев: Понижаването на ДДС-то на 9% няма да доведе до намаляване на цените в заведенията

Очакванията са ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г.

Стефан Станев: Понижаването на ДДС-то на 9% няма да доведе до намаляване на цените в заведенията

Понижаването на Данък добавена стойност от 20 на 9% няма да доведе до намаляване на цените в ресторантите, но за сметка на това те няма да бъдат увеличени. Това коментира собственикът на ресторант „Мечока Бен” в Добрич Стефан Станев. Според него редуцирането на ДДС-то ще окаже благоприятен ефект върху сектора, дори мярката да влезе в сила от следващата календарна година. 



Предлагат намаляване на ДДС за основните храни и туризма

„Освен двата месеца спиране на работата, сега започваме с допълнителни разходи за дезинфектанти и повишени мерки за сигурност. Има неща, които допълнително отежняват работата ни. Мисля, че тези 9% ДДС биха имали добър ефект. По-добре е да се случи възможно най-скоро. Колкото по-скоро част от финансовия ресурс остане във фирмите, толкова по-добре“, каза Станев. 

Той коментира и разходите за труд в сектора, които през последните години са се покачили:  

„Голяма част от разходите за труд се вдигнаха. Последните две години фирмите се надскачахме, за да имаме работници и персонал, с които да работим и да развиваме дейността си. Ние увеличавахме цената, която плащаме за труд, без реално да има повишение на производителността“  

Собственикът на ресторанта сподели и за притеснението, че ако няколко последователни денонощия са регистрирани над 100 новозаразени лица, мерките отново могат да бъдат затегнати. 

„Имаме притеснения, че мерките могат да се върнат отново. Ние сме сектор, който постоянно търпи някакви загуби от брак. Преди два месеца, когато затворихме заведенията, на част от продуктите им изтече срокът. Притеснено ни е да не се стигне отново до затваряне“, посочи Стефан Станев.

Терасата на ресторанта работи с намален капацитет от около 30%, а персоналът е върнат на работа в пълен състав. По думите на Станев хората се отказват от резервация, когато чуят за ограничението да са до четири души на маса. В заключение той посочи, че летният сезон, на който секторът разчита, тази година няма да оправдае очакванията на бранша.