Майка на две деца от Добрич превръща традиционни шевици в модерни бижута

Преди повече от година Терджан Шемшединова, която е родом от Генерал Тошево, но понастоящем живее в Добрич, се запалва по идеята да пресъздаде любовта си към шевиците в нещо ново и модерно, а именно – бижута, носещи целия позивен заряд, който тя вплита в нишките, догато ги шие.

Майка на две деца от Добрич превръща традиционни шевици в модерни бижута


„От години харесвам шевиците и все се чудех как да направя така, че да ги „вмъкна“ в ежедневието дори на онези, които ги смятат за отживелица”, споделя младата жена.


Преди време Терджан Шемшединова вижда бижута с бродерии на местен базар и се влюбва в идеята, веднага решава да направи свои, по-интересни и модернистични. Успява да реализира идеята си едва в началото на тази година, като до тогава изработва красивите украшения само като подаръци за най-близките си хора. 


„Това, което особено ме радва, е фактът, че доста голяма част от творбите ми, отиват при хора, живеещи в чужбина. Хора, за които това бижу символизира частичка от нашата Родина“, казва българката от татарски произход. 


Младата майка вярва силно, че бижутата, които изработва с много любов, носят късмет и благополучие на хората, които ги носят. 


„Може да ви звучи тривиално, но влагам всичката си любов в това, което правя... Харесва ми начина, по който шевицата „оживява“ в ръцете ми – как става все по-красива и шарена. Затова често ми е изключително трудно да се откъсна от работата си, случва се да бродирам до малките часове, докато децата спят, за да видя шевицата в цялата й красота“, споделя Терджан Шемшединова. 


Добричлийката изработва не само бижута – в страничката й можете да откриете още книгоразделители, картички с бродерия, великденски яйца с шевици, дори портрет на Апостола на Свободата Васил Левски. Следващият й проект е ръчен дамски часовник с бродерия. 


„Изработвам по поръчка всякакви красоти – ако например, не харесвате бижута, но обичате шевиците, мога да изработя пано за стена с шевица по избор на клиента“, споделя тя. 


Ако искате да се сдобиете с едно от уникалните бижута или просто да ги разгледате, можете да го направите във фейсбук страничката й „Ръчно изработени бижута с шевици by Terry Handmade”.