Община Добрич ще сключи договор с нов оператор за разделно събиране на отпадъци

Община Добрич ще сключи договор с нов оператор за разделно събиране на отпадъци
Местната власт трябва да даде своето съгласие

ОбС ще разгледа докладна записка за сключване на договор от Община Добрич с нов оператор “Екопак България“ АД за изграждане на система за разделно събиране на отпадъци в града. 


Досега отпадъци от опаковки в Добрич се събираха от „Екоколект“ АД, които са заявили желание сключеният договор да бъде прекратен по взаимно съгласие. Общо към момента наличните и обслужвани точки за разделно събиране в града са 152. 


Предложението на новия оператор „Екопак България“ АД е да изгради система за разделно събиране на отпадъците от опаковки от три вида контейнери тип „Иглу” 1500 л. – жълт за събиране на отпадъци от пластмасови и метални опаковки, син – за събиране на хартиени и картонени опаковки и зелен – за събиране на отпадъци от стъклени опаковки.


Ще бъдат разположени общо 480 цветни контейнера, групирани в 160 точки, на утвърдени от Община Добрич места. Минималният изискуем обем съгласно чл. 24 на Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки е 559 061 литра, а обемът, който „Екопак България“ АД ще предостави, е 720 000 литра. В докладната записка е посочено, че това е с 160 938 литра в повече от нормативно изискуемото.


Операторът ще цели да повиши информираността на гражданите за ползите от разделното събиране чрез разпространение на образователни видеа и игри, кампании, насочени към деца и ученици и ще указва подкрепа на Община Добрич при участие в кампанията „Да изчистим България заедно“.


Общинският съвет на Добрич ще разгледа предложението на редовното си заседание, което се проведе на 26 май. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+