От Синдикат "Образование" притеснени за изпращането на абитуриентите, матурите и НВО

От Синдикат "Образование" притеснени за изпращането на абитуриентите, матурите и НВО
От Синдикат "Образование" сигнализират, че образователната система на страната е изправена пред няколко предизвикателства.

Сред тях те посочват стартиране на предучилищната степен в образователната система, обсъждане на безопасното изпращане на абитуриентите в училищните дворове и подготовка за провеждане на матури и националното външно оценяване. 


„Това е брутално предизвикателство не само към образователната система, но и към българското правителство, защото според него опасностите, които ни дебнат, свързани със световната пандемия, са немалки. Образователната система се готви упорито за добрата организация и минимизиране на рисковете при подготовката на първата матура на 1 юни, като училищата ще трябва да направят огромни разходи от бюджетите си за обезпечаване на безопасна среда. Разходите включват дезинфектанти, термометри за дистанционно измерване, шлемове за квестори, персонал и директор, и много други. Зрелостниците с установени симптоми на входа на образователната институция ще бъдат връщани“, пишат от Синдикат "Образование".


Учебните дни на 1, 3, 15 и 17 юни, т.е. през дните за провеждане на матури и НВО, са учебни за класовете, които по принцип учат и не участват в изпитите. Учителите, които не са квестори, преподават на тези класове както обичайно в учебен ден с дистанционна организация. За учениците тези дни ще бъдат частично учебни поради участието на учителите в изпитния процес.


От Синдикат "Образование" са закупили предпазни шлемове за всички членове на КТ "Подкрепа" - квестори и членове на комисии. Предпазни шлемове са получили и синдикалните организации на Синдикат „Подкрепа“ в детските градини заради приближаващия старт на предучилищната степен.


Според организацията детските градини и ясли ще заработят по-рано от 1 юни при стриктна организация и отговорно отношение от родителите на децата. 


Синдикат „Образование“ приветства тестов мониторинг на просветните работници във връзка със започването на физически образователни дейности.


МОН и общините отправят апел към родителите, които имат възможност да продължат да се грижат за децата си, за осигуряване на разреден режим в групите.


Родителите, които ще пуснат децата си от първия ден, трябва да се съобразяват с всички заповеди на ръководството на детската градина и здравните власти.


Рестартът на детските градини безспорно ще носи риск, съизмерим с останалите грипни епидемии. Затова МОН апелира, че посещението на детски заведения след отварянето им не е задължително, опасността от заразяване и епидемията далеч не са отминали, няма правила и мерки, които могат да се приложат и да гарантират, че детето няма да се зарази, следва да декларирате, че детето не е болно (няма да се търсят изследвания), ако можете, не водете децата с обществен транспорт.


„Учителите, които определят себе си в рискова категория, не започват веднага, а изчакват обявяването на края на пандемията. Във връзка с края на платения отпуск на работещите педагогически специалисти в детски градини, Синдикат „Образование“ категорично заявява, че няма да допусне уволнение на детски учители или тяхното излизане в неплатен отпуск. В момента всички учители в детски градини, след препоръка на МОН и Сдружението на общините, следва да работят в дистанционен режим или в методическа подготовка (дежурства на работното място) за рестарт на предучилищната сфера. Това вероятно ще се случи след около седмица“, пишат още от организацията.


В заключение напомнят, че непедагогическият персонал в образователна институция, училища, детски градини и центрове, на основание чл. 42а от последния подписан Анекс между МОН и социалните партньори, разполагат с 20 работни дни платен годишен отпуск, само за 2020 година, над основния договорен в КТД. Този отпуск се ползва в настоящата календарна година, но може да бъде прехвърлен и за следващите две.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+