Заседание по делото за добив на природен газ в община Генерал Тошево ще се проведе утре

Поредното заседание по делото за добива на природен газ в община Генерал Тошево ще се проведе утре в Административния съд във Варна.

Заседание по делото за добив на природен газ в община Генерал Тошево ще се проведе утре

Производството е образувано по жалба от „Русгеоком“ срещу решение на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219 кв. км в блок „Добрич“, включващо четири участъка - „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич в предложените от възложителя и оценени в документацията по оценка на въздействието върху околната среда и по оценка за съвместимостта параметри.



Основният мотив на РИОСВ беше опасността от замърсяване на единствения източник на питейна вода за Добруджа и част от северна Румъния -  подводния ресурс Малм Валанж при разработването на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в община Генерал Тошево.  

Утре в залата няма да се допускат хора заради противоепидемичните мерки. Синтия Недялкова от Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Генерал Тошево отправя апел към всички, които желаят да изразят подкрепа, да бъдат пред сградата на Административния съд във Варна в 10 часа. Целта е да се разбере, че общественият интерес към делото продължава.

Снимка: Синтия Недялкова