В община Тервел ще анкетират родителите за наличие на неотложна необходимост от посещение на градина от детето

От 22 май децата могат да посещават ясли и детски градини, стана ясно от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев

В община Тервел ще анкетират родителите за наличие на неотложна необходимост от посещение на градина от детето

Броят на карантинираните лица в община Тервел към днешна дата е 172 души. От местната администрация съобщават, че поради тази причина не е лесно да се вземе решение как точно да бъде организирана дейността на детските градини и детските ясли.


Планира се първоначално да бъде организирана дейност само в Детските градини „Детелина“ и „Първи юни“ в Тервел, както и в детските ясли. Първа стъпка към отварянето им ще бъде анкетиране на родителите за наличие на неотложна необходимост от посещение на детска градина от детето. Целта е заведенията да се посещават от деца на трудово заетите родители, които нямат алтернатива за отглеждането им от близки в домашна среда. 

От Община Тервел посочват още, че считат за необходимо родителите да декларират както съгласие, така и членовете на домакинството, с което живее детето, за да се правят проверки в националната база COVID-19 за наличието на контакти на детето с карантиринари лица. 

След анализ на данните и създаване на надеждна организация за въвеждане на всички противоепидемични мерки в детските заведения, според заповедите на министъра на здравеопазването, ще започнат да се приемат деца, за което обществеността ще бъде информирана по подходящ начин.

От петък, 22 май, децата могат да посещават ясли и детски градини. Това стана ясно от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Кметовете трябва да създадат организация за работа им на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемични мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.