41 са новите случаи на COVID-19 у нас

41 са новите случаи на COVID-19 у нас
Лабораторно потвърдените нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 41. Общият брой на заразените у нас е 2372, като активните са 1478, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.


Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, подчерта проф. Кантарджиев по повод критики, че не се правят изследвания и заради това няма толкова нови случаи на коронавирус. И допълни, че лабораторният капацитет за тестове се е увеличил два до три пъти.


„Искам да успокоя обществото, че броят на излекуваните е 42. Отново имаме по-голям брой излекувани от новозаболели“, каза още той. 


Общият брой на доказаните случаи е 2372 – увеличение с 1,8%, активните случаи са 1478.


Общо излекуваните са 769.


Осем от вчерашните случаи са в София, 4 от тях са на домашно лечение. В Пазарджик има 17 нови случая – в завода за авточасти. Много преди откриването на новите случаи са взети мерки. Благоевград, Кюстендил и Смолян – по 1 случай. Има един нов случай на медицински персонал – медицинска сестра от Кнежа.


Пет души са починали – мъж на 78 г. в „Пирогов“ с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора с онкологично заболяване е починала 51-годишна жена, един мъж в Ямбол с инсулт, 88-годишен. 


„До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил – ползват ли се предпазни средства, дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко. Второ, броят на рецепторите в органи, за които ще се залови вирусът. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването“, коментира още проф. Кантарджиев по повод твърдения, че ниската смъртност в България се дължала на липсата на много възрастни хора.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+