41 са новите случаи на COVID-19 у нас

Лабораторно потвърдените нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 41. Общият брой на заразените у нас е 2372, като активните са 1478, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

41 са новите случаи на COVID-19 у нас

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, подчерта проф. Кантарджиев по повод критики, че не се правят изследвания и заради това няма толкова нови случаи на коронавирус. И допълни, че лабораторният капацитет за тестове се е увеличил два до три пъти.



„Искам да успокоя обществото, че броят на излекуваните е 42. Отново имаме по-голям брой излекувани от новозаболели“, каза още той. 

Общият брой на доказаните случаи е 2372 – увеличение с 1,8%, активните случаи са 1478.

Общо излекуваните са 769.

Осем от вчерашните случаи са в София, 4 от тях са на домашно лечение. В Пазарджик има 17 нови случая – в завода за авточасти. Много преди откриването на новите случаи са взети мерки. Благоевград, Кюстендил и Смолян – по 1 случай. Има един нов случай на медицински персонал – медицинска сестра от Кнежа.

Пет души са починали – мъж на 78 г. в „Пирогов“ с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора с онкологично заболяване е починала 51-годишна жена, един мъж в Ямбол с инсулт, 88-годишен. 

„До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил – ползват ли се предпазни средства, дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко. Второ, броят на рецепторите в органи, за които ще се залови вирусът. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването“, коментира още проф. Кантарджиев по повод твърдения, че ниската смъртност в България се дължала на липсата на много възрастни хора.