Всички пациенти, заболели от COVID-19 в област Добрич, вече са излекувани

За оздравели пациентите се считат при доказани два отрицателни резултата с PCR тест на взети проби.

Всички пациенти, заболели от COVID-19 в област Добрич, вече са излекувани

В края на миналата седмица е била взета втора проба на последния от заболелите от коронавирус пациенти в област Добрич и резултатът е отрицателен, съобщи секретарят на Областния координационен щаб и директор на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова.



Припомняме, че общо от настъпване на пандемията 14 лица от областта бяха констатирани с положителни резултати от изследване за заразяване с коронавирус. Седем от заболелите бяха на домашно лечение, а другите седем – бяха настанени в Инфекциозно отделение. За оздравели пациентите се считат при доказани два отрицателни резултата с PCR тест на взети проби. Д-р Ангелова – секретар на Областния координационен щаб и директор на РЗИ Добрич допълни, че от началото на месец май няма проби с положителни резултати в нашата област.

Съгласно дадените указания от Министерство на здравеопазването, планирано се извършват изследвания на медицински лица и заетите в социалната сфера. До момента няма положителни резултати. С приоритет в здравеопазването се изследваха медицинските лица в Центъра за спешна медицинска помощ и филиалите му в областта. Продължава по график да се вземат проби и изпращат за изследване на работещите в социалната сфера – домове за възрастни хора, служители в структури, предлагащи услуги от резидентен тип. Други организирани по колективи пробонабирания и изследвания не са планирани и не се извършват.

Областният управител Красимир Кирилов изказва благодарност към всички жители на област Добрич, които проявяват отговорност и дисциплина и спазват стриктно въведените ограничителни мерки. „Пандемията създаде редица проблеми и трудности за всеки, но само със сериозно отношение към проблема и с обединени усилия ще успеем да се справим и да продължим напред“, сподели Кирилов и допълни, че трябва да се научим да живеем в условията на риск за здравето – нашето и на близките ни и трябва да бъдем стриктни и да не пренебрегваме опасността от разпространение на заразата.