Хореографът на ансамбъл „Българе” Христо Димитров е предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“- първа степен

Предложението е на Министерството на културата.

Хореографът на ансамбъл „Българе” Христо Димитров е предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“- първа степен

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Христо Иванов Димитров с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен, за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство и за популяризирането на българските традиции и фолклор. Предложението е на Министерството на културата.


През дългата професионална кариера Христо Димитров не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, традиции и фолклор, но и възпитава и формира вкусовете, ценностите и уважението към непреходното българско културно наследство. Неговите авторски спектакли представени от НФА „БЪЛГАРЕ“, на който той е и основател, развитието през годините на инициирания от него Международен фолклорен фестивал на българската носия в Жеравна, поставят основата на нов етап в сферата на опазването и популяризирането на традициите ни.

Освен като музикант, хореограф и режисьор, Христо Димитров е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция.

Връчването на държавната награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий ” - първа степен, на Христо Димитров, е израз на висока чест и уважение не само към неговата личност, но и признание към цялата музикална общност.