На емоционална интелигентност и еко инициативи са научили славейковци в училищен клуб

Инициативите и обученията се реализират в клуб в Средното училище „П. Р. Славейков“

На емоционална интелигентност и еко инициативи са научили славейковци в училищен клуб

Активна извънкласна дейност организират в Средното училище „П. Р. Славейков“, в които учениците се изявяват, съобщават от учебното заведение. Един от клубовете е „Емоционална интелигентност“, в който участват учениците от 7 „г“ клас, с класен ръководител Мая Кондова. Миналата учебна година клубът е бил с наименование „Мисля и живея здравословно”, а дейността свързана с приучаване към здравословни навици за живот, спортуване и хранене. Учениците са карали велосипеди, правили са тренировки на уредите в парка и са споделяли весели преживявания.




„В седми клас изместихме фокуса отвън навътре и клубът промени името си на „Емоционална интелигентност”, защото в тийнейджърската възраст подрастващите се сблъскват с нови и непознати емоции на гняв, любов, омраза, предателство, неудовлетвореност – все силни чувства, с които не успяват да се справят и да канализират. Така в сбирките си разнищвахме палитрата от чувства, предлагахме модели на поведение и механизми за справяне с гнева и агресията и най-вече с какво да заменим скуката и отегчението в ежедневието. Участвахме в инициативата „Посади дърво-открий корена си!” и имаме наши дървета край паметника на Добротица, с което продължихме традицията от предходната година, когато посадихме първото си дърво на територията на конна база „Рикер”“, споделят от учебното заведение като се позовават на информация от класния ръководител Мая Кондова.

 

Наред с обученията за емоционална интелигентност, учениците активно са реализирали различни еко инициативи. 

През януари седмокласниците са участвали в курс на обучение за разделно събиране на отпадъци, направа на компост и пермакултура. За първи път децата са чули за рециклирането и за пермакултурата, които ще решат продоволствения и екологичния проблем в света.

Следващото обучение е било в направата на хранилки и къщичка за птици, които след това са поставили в двора на училището. От Сдружението „Зелен пламък” учениците са научили  много за биоразнообразието на птиците в Добруджа.

Учениците са взели участие и в показното бягане-тренировка с Калин Василев-Калимба, бегач с кауза, създател на Търново-рън. Той е разказал с какви трудности се е сблъскал при създаването и пропагандирането на всекидневното раздвижване, без използване на специални уреди.

„Участвахме в благотворителните кампании за Деско, Алекс и Дамян от 6 „в“ клас. Те ни научиха, че заедно сме сила и можем да бъдем промяната! Бяхме на прожекцията на българския филм „Доза щастие”, след което дълго коментирахме пристрастяването и зависимостите. И замяната им с правенето на Добро! Театралната постановка „Боряна” пък ни провокира да осмислим връзките в семейството и как доброто облагородява и променя и най-черния ден, и най-лошия човек“, посочила е още Мая Кондова.

Последното участие на клуба е било в инициативата ”Да се захванем заедно да почистим Добрич”. Учениците са почистили изцяло кръговото на Албенския път и не скриха задоволството си от подкрепата на всички шофьори, преминаващи по него.


„Не знам какви професии ще изберат моите ученици, но съм сигурна, че тези млади хора ще водят смислен живот в помощ на планетата и града си. Ще бъдат будни и полезни граждани на обществото ни! И тъй като доброто е заразно, те ще го пренесат там, където отидат. И ще бъдат промяната за едно по-чисто място, за една малка горичка, за грижа към животните и хората в неравностойно положение и в нужда. И съм абсолютно убедена, че славейковци ще са добротворци“, категорична е била Кондова.