17 досъдебни производства за нарушаване на карантина са образувани в област Добрич

17 досъдебни производства за нарушаване на карантина са образувани в област Добрич
Най-малък е броят на досъдебните производства за нарушаване на карантинните мерки срещу COVID-19 в района на Добрич – 17. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

420 са досъдебните производства за нарушаване на карантинните мерки, наложени срещу разпространението на новия коронавирус, взети на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна до 2 юни.


Най-много от тях – 211, се водят в Районната прокуратура във Варна. Досъдебните производства за престъпление по член 355, ал. 2 от НК под ръководството на Районната прокуратура в Разград станаха 64. Расте и бройката на образуваните дела срещу нарушители на карантината и в Районната прокуратура в Шумен, където се водят 62 производства по този текст в Наказателния кодекс, чието наказание е до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева.  


От Районната прокуратура в Търговище са изпратили за специален надзор в Апелативната прокуратура във Варна до момента 34 дела за нарушаване на карантинните мерки, а от Силистра - 32. Най-малък е броят на тези досъдебни производства в района на Добрич – 17. 


Всички досъдебни производства се водят срещу българи, които са пребивавали в рискови страни със смъртни случаи от коронавирусна инфекция и след пандемията са се завърнали в България. Въпреки че са получили предписание от българските здравни власти за спазване на задължителна изолация, за да бъдат предпазени други хора, те са напуснали домовете си под различен претекст. Най-често за да отидат при свои близки, да пазаруват в магазин или  да пият кафе с познати. 


Сред нарушителите с повдигнати обвинения за нарушаване на карантинните мерки срещу COVID-19 има и хора, които са отишли да регистрират в КАТ внесената от чужбина кола или да внесат документи за издаване на нова лична карта или международен паспорт. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+