Работниците от Мина „Оброчище” представят доказателства за дължимите суми пред Фонда за гарантиране на вземанията и след тримесечния срок /ВИДЕО/

Това заяви в Добрич днес председателят на платформата „Изправи се.БГ“ и бивш омбудсман на България Мая Манолова.

Работниците от Мина „Оброчище” представят доказателства за дължимите суми пред Фонда за гарантиране на вземанията и след тримесечния срок /ВИДЕО/

Тя посети града ни, за да се срещне с работниците от Мина „Оброчище” във връзка с развитието на изплащането на възнагражденията им, тъй като остават 11 дни до края на тримесечния срок за представяне на заявления и доказателства за дължимите им суми. 



По думите й ако срокът изтече хората рискуват да не получат честно заработените си пари от некоректния работодател, който е и некоректен концесионер.  

Мина „Оброчище” е една от четирите манганови мини в света и най-голямата в Европа и в същото време нейният концесионер „Евроманга” я е довел почти до фалит. 

Мая Манолова заяви, че е настоявала пред министъра на енергетиката да вземе необходимите мерки не само държавата да си прибере дължимите концесионни такси, но и да бъдат защитени правата и интересите на работниците, някои от които имат да получават 16 и повече заплати. Но това така и не се случило и затова сега миньорите ще си търсят дължимото от Фонда за гарантиране на вземанията. 

След разговори с Фонда и структурите на Националния осигурителен институт е получила уверения, че институциите ще изчакат работниците да представят доказателства извън тримесечния срок за дължимите суми, но проблемът с представянето на документите остава и той е свързан отново с техния работодател

На срещата присъства и Иван Манолов - синдикът, който е назначен от съда да управлява дружеството. Той обясни, че информацията към НАП и НОИ е била нередовно подавана и непълна от страна на работодателя, поради което не е възможно да се изготвят справките за заплатите на работниците. Той е поискал от областния управител да установи състоянието на държавната собственост в мини „Оброчище“, но областният управител е казал, че не е компетентен по въпроса. „Кирилов е препратил молбата към министъра на енергетиката Теменужка Петкова, но до момента не е получен отговор”, заяви синдикът.

Повече вижте във видеото.