На 15 юни изтича извънредната епидемична обстановка

На 15 юни изтича извънредната епидемична обстановка
След края на извънредната епидемична обстановка на 15 юни ще останат само социалните мерки, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание.

Той поиска от здравния министър да прецизира текстовете, които регламентират носенето на маски на закрито.  Заради факта, че част от министрите бяха без маски в началото на правителственото заседание, премиерът поясни:


"Недомислието в заповедта как ни се отрази и на нас, защото не искате да седнете над заповедта, да почетете малко и да направите това, което трябва. Сега, ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски. Това пише в заповедта. Значи, ако е ресторант това може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Колко пъти помолих, четете ред по ред, и си представете как изглежда това. Ето сега сме се маскирали. Ако внесат ядене, вече да кажем това е ресторант, може да сме без маски".


Правителството реши, че близо 2 млн. лева получава Рилският манастир. 600 000 за ремонти и реставрации, милион и 300 000 лева за пречиствателната станция.


Още днес министър Петя Аврамова ще огледа свлачището по пътя преди Рилския манастир.


Освен това, правителството отпусна допълнително и по 200 хиляди лева на “Бачковския“ и на “Троянския манастир“.


За манастира "Св. Троица" на “Кръстова гора“ се отпускат 300 хил. лева за ремонт, а половин милион лева се дават за църквата в двора на Духовната семинария в София.


Още до края на година е възможно България да разполага със 692 млн. евро от заделените от Европейската комисия средства за справяне с икономическите последици от Covid-19.


Това обяви в началото на правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев:


"За тази цел с колегите работим активно. Това ще е задачата ни за юни и за юли - да бъдат изработени адекватни механизми за схеми за безвъзмездно финансиране, грантови схеми. Ако това финансиране е налично есента или в най-лошия случай късната есен, ние да можем веднага да го доставим на пазара до всички ползватели - фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения. Това ще бъде един от акцентите, както и бенифициентите на всякакъв тип социални политики“.


От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че част от финансирането е под условие и все още няма приет бюджет на Европейската комисия:


“Нямаме все още приет бюджет за следващите години, така че играта с цифрите и тълкуванията на цифрите е много изгодна за политическата класа. Ние може да стигнем, че до 30 милиарда ще докараме повече в държавата, но те имат толкова много условности и толкова много тепърва ще се работи върху тези условности, и за кофинансиране, разбира се, така че сега само го слагаме на вашето внимание“.


Източник: bnr.bg


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+