Три са новите сортове пшеница на ДЗИ, признати със заповед на Министерството на земеделието

Новите сортове пшеница, признати със заповед на МЗХГ, в Държавния земеделски институт тази пролет са три – „Шибил”, „Чудомира” и „Цвета”. Това заяви главният водещият селекционер на зърнено-житните култури към ДЗИ доц. Галина Михова.

Три са новите сортове пшеница на ДЗИ, признати със заповед на Министерството на земеделието

Сортовете „Чудомира” и „Цвета” са от група „В” - средни по сила пшеници, а „Шибил” е от група „Б” – масов тип пшеница. Тя е наследство от по-старата селекция, но при нея отново е  наблегнато на украинска и руска селекция и съвсем малко австрийска, като акцентът е продуктивност и устойчивост на абиотичен стрес. 


При ечемика има един нов сорт – „Ларимар”, който е зимен фуражен ечемик.  По думите на селекционерът Галина Михова през последните години лимитиращи фактори за производството на ечемик са полягане, ниво на зимоустойчивост и болестта „мрежовидни листни петна”, която сериозно компрометира добива. Сортът „Ларимар” е наследник на сортовете, които са създадени с цел подобряване на тези признаци. В експертната комисия е подаден и един нов сорт зимен пивоварен ечемик - „Брилянт”, който още не е минал на заседанието, но също е с много добри показатели. 

Към момента в системата на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол се изпитват още четири кандидат-сорта пшеница – два от група „Б” и два от „В”  и четири сорта ечемик – три фуражни и един пивоварен.