Препоръчват читалищата да станат и информационни центрове за местните общности

Това е една от препоръките, които прави Регионалният експертно-консултантски и информационен център „Читалища” в Добрич, съобщават от Областната администрация.

Препоръчват читалищата да станат и информационни центрове за местните общности

Регионалният експертно-консултантски информационен център „Читалища“ в Добрич е изготвил годишния анализ за дейността на читалищата на територията на област Добрич за 2019 г. В документа се посочва, че в 113 населени места в областта има функциониращи 121 народни читалища – 13  в градовете и 108 в прилежащите села. Отчита се, че особено в селата читалищата са единствените организации, изпълняващи културно-просветни функции.



В анализа подробно са посочили проблемите, които имат културните институти в отделните общини. Отчита се, че голяма част от читалищата са в собствени сгради, но те се нуждаят от ежегодни ремонти, тъй като сградният фонд е строен през 60-те и 70-те години на миналия век.

Анализът е показал още, че 89 на сто от читалищата имат техническа обезпеченост с компютри и интернет.  Посочили са, че предлаганият културен продукт задоволява потребностите на местната общност, като е подчертано, че единици са читалищата без библиотеки, но пък всички имат нужда от обновяване на наличния библиотечен фонд.

Анализът за дейността на културните институти на територията на областта е завършил с обобщени данни за разкритите дейности в читалищата и препоръки за подобряване на функционалността им. Сред основните препоръки са намиране на възможности за дооборудването им, особено за читалищата в малките населени места, с комуникационна техника и обучение на кадрите за работа с нея, както и разнообразяване на дейността на читалищата и постепенното им превръщане и в информационни центрове за местната общност. 

С пълния доклад може да се запознаете в сайта на Областната администрация в Добрич.