По нова схема ще играят волейболистите в елита

Разделят 16-те участващи отбора в две групи, Добрич е домакин на един от квалификационните турнири

По нова схема ще играят волейболистите в елита

Ръководството на Българската федерация по волейбол взе решение, съгласувано с представителите на клубовете, според което от сезон 2020/2021 година в Суперлигата на България ще се състезават 16 отбора. Участниците в елита от есента обаче ще бъдат разделени в две групи – първа осмица и втора осмица. Определянето на двата потока ще стане след участието в четири квалификационни турнира. С известно предимство в предварителните пресявки ще бъдат тимовете, заели челните четири места през последния шампионат. Това са представителите на „Нефтохимик“ /Бс/, „Хебър“ /Пз/, „Добруджа 07“ и „Монтана“. Предложението ще бъде внесено на предстоящия на 15 юни Управителен съвет на федерацията, който трябва да го утвърди официално.


Домакините на предварителните турнири, сред които е и Добрич, тепърва ще разберат начина на провеждането им. Сигурното засега е, че двубоите ще предшестват началото на първенството. Новият формат предвижда също първите шест състава от първата осмица и първите два от втората да се изправят на мрежата в плейофни битки за титлата в Суперлигата.
Списъкът на отборите, които ще се състезават в елита през идния шампионат, е следния: „Нефтохимик“ /Бургас/, „Хебър“ /Пазарджик/, „Добруджа 07“ /Добрич/, „Монтана“ /Монтана/, „Марек Юнион-Ивкони“ /Дупница/, „Пирин“ /Разлог/, „Левски“ /София/, ЦСКА /София/, „Дунав“ /Русе/, „Черно море“ /Варна/, „Арда“ /Кърджали/, „Славия“ /София/, „Ботев“ /Луковит/, „Берое“ /Ст. Загора/, ПСК „Локомотив“ /Пловдив/ и „Тетевен Волей“ /Тетевен/.