След повече от 25 години очакване започва първият етап от изграждането на битова канализация в кв. “Рилци”

Първа копка по проекта за изграждане на битова канализация в кв. “Рилци” се състоя днес

След повече от 25 години очакване започва първият етап от изграждането на битова канализация в кв. “Рилци”

Символичният старт на първия етап от дейностите беше даден от кмета на Добрич Йордан Йорданов и управителя на фирмата изпълнител ДЗЗД „Хранкострой 2019“ Емил Калъчев.




„Многократно хората тук ни казваха, че канализация им е обещавана минимум 25 години. Освен канализация, предстои и подмяна на водопровод. Ще изградим първо канализацията, водопровода и най-накрая ще положим асфалт, за да се облагороди самият квартал“, каза Йорданов и допълни, че „Рилци“ става все по-предпочитано за живеене място. 


Дейностите по първия етап, от общо шест, на проекта на Община Добрич се финансират от Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите и общинския бюджет на стойност 2 021 615 лв. с ДДС. Ще бъдат изградени 2 095 метра битова канализация, канална помпена станция за битовите води и тласкател 1775 м, който ще изпраща отпадните води в тази станция. Ще се изградят и 108 сградни отклонения до самите граници на имотите, както и ревизионни шахти.   

Първият етап на изграждането на канализация на кв. „Рилци” включва:

ул. „Стилиян Чилингиров“ – от ул. „Петрохан“ до ул. „Хемус“

ул. „Хемус“ – от ул. „Стилиян Чилингиров“ до ул. „Чавдар войвода“

част от ул. „Сирма Войвода“

ул. „Момин проход“ – от ул. „Александър Батенберг“ до ул. “ Чавдар войвода“

ул. „Владая“ – от ул. „Момин проход“ до ул. „Петър Берон“

ул. „Петър Берон“ – от ул. „Александър Батенберг“ до ул. „Чавдар войвода“

ул. „Чавдар войвода“ – от ул. „Хемус“ до ул.“ Петър Берон“

Целият проект предвижда изграждане на битова канализация в квартал „Рилци“ на 6 етапа с обща дължина 27 км и една канална помпена станция. Кметът на Добрич подчерта, че първият етап от проекта трябва да приключи до шест месеца. Кандидатстването по Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда ще става отделно за следващите етапи, изграждането на останалите пет ще бъде поетапно.