Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 1 до 5 юни

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

За празника на детето доброволците от Еко сдружението „ДоброЖънци“ подготвиха своята поредна изненада – да превърнат кулата в зооцентъра в дърво с много птици. На помощ при тях са и художници от Добрич – част от които са Радослав Василев  и Грациела Василева.


Студиото за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център – Добрич пожъна поредния голям успех. Димитрина Германова е с Гран при, а Александър Петров с първа награда от големия Международен онлайн конкурс “RADIANT RAY OF MUSIC” – Молдова.

Фирмата изпълнител на проектните дейности в Градски парк „Свети Георги“ започна ремонт на компрометираните участъци в градина „Романтика“.

Добричлии отдадоха почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. 

Вандали изпочупиха пейките и масичките в двора на Детската градина №32 “Зорница”. Дворното пространство на детското заведение е било пълно с бутилки от бира, енергийни напитки и други отпадъци.

Председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова заяви в Добрич, че е внесла в Народното събрание законопроект за ограничаване произвола на колекторските фирми.

„Състоянието на посевите от слънчоглед е много добро, но на места в страната се наблюдава мана”. Това заяви завеждащият отдел „Селекция на слънчогледа” към ДЗИ доц. Галин Георгиев в рамките на Деня на отворените врати в института. 

Новият административен ръководител на Окръжната прокуратура в Добрич  Радослав Бухчев встъпи в длъжност. 

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел държане и разпространение на незаконни огнестрелни оръжия на територията на България.

Новите сортове пшеница, признати със заповед на МЗХГ, в Държавния земеделски институт тази пролет са три – „Шибил”, „Чудомира” и „Цвета”. Това заяви главният водещият селекционер на зърнено-житните култури към ДЗИ доц. Галина Михова.

В сравнение с миналата година е възможно да паднат добивите от пшеница на територията на областта, при всички положения редукцията ще е с около 30-40%. Това заяви завеждащият отдел „Селекция на зърнено-житните и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков.

В класна стая на открито учат децата от ОбУ „Добри Войников” в с. Победа. През топлите месеци и когато времето позволява, класната стая в двора на училището събира децата, които учат по различните предмети сред природата на чист въздух.

Доброволци от Добрич занесоха за втори път дрехи и обувки на деца в неравностойно положение от няколко села на територията на Община Добричка, обучаващи се в Обединеното училище „Добри Войников” в с. Победа. 

Община Добрич обяви обществена поръчка за зимно поддържане на улици, булеварди, тротоари, подлези, надлези, спирки и други места за обществено ползване в града. 

Специализираният наказателен съд е взел мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на двамата привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, създадена с цел държане и разпространение на огнестрелни оръжия на територията на България.