Пчелари се събират в Добрич, за да изразят недоволство от пръскането с отровни препарати

Пчелари ще се съберат в Добрич утре, за да изразят недоволство от нерегламентираното пръскане с отровни препарати.

Пчелари се събират в Добрич, за да изразят недоволство от пръскането с отровни препарати

„Имаме твърде много загуби на пчели, нямаме продукция, нямаме възможност да се развиваме и да продължаваме да се занимаваме с пчеларсво“, заяви председателят на Сдружението „Български совободни пчелари“ Ясен Янев. 



По думите му последствията са замърсена околна среда и изчезване на пчелите. Той определи ситуацията като екокатастрофа. Основата на проблемите в сектора са, че изискванията от страна на институциите, при подаване на сигнал за нередности, са непосилни за възможностите на пчеларите.

„Те изискват от нас да си заплащаме лабораторни анализи, започват да се правят проверки. Това е невъзможно за възможностите на пчеларя – да поеме финансова възможност, за да доказва последствията от тези натравяния“, уточни Ясен Янев.

В Наредба № 13 от 26 август 2016 г. са разписани мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. 

„Тя е противозаконна, защото пръскането се осъществява в нерегламентирано време. Препаратите, с които се третират посевите, са забранени за ползване въобще“, категоричен беше председателят на Сдружението „Български совободни пчелари“.

Производители на мед ще се съберат пред хотел „Дожруджа“ утре от 13 часа. Очакванията им са да обменят идеи, за да продължи секторът да съществува. 

В края на 2019-а година на редовна сесия на Общинския съвет на Добрич  Ясен Янев коментира проблема с умирането на пчелите. Основната му цел беше да запознае местната власт с екокатастрофата, която по думите му не касае само пчеларите, а цялото българско общество.