Манолова: Заради безхаберието на Министерството на енергетиката над 100 души от мина „Оброчище“ нямат документ за заплатите си

Манолова: Заради безхаберието на Министерството на енергетиката над 100 души от мина „Оброчище“ нямат документ за заплатите си

Поради безхаберието на Министерството на енергетиката фирмата концесионер на мини „Оброчище“ е държал над 100 души на работа и твърди, че няма документи за тяхната работа и техните заплати. Институциите се опитват да се скрият. Хвърлят си горещия картоф, прехвърлят обикновените хора от орган на орган и не искат да си свършат работата. Това заяви пред медиите председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова след делото с миньорите от мини „Оброчище“ в Добрич днес.



Манолова припомни, че през 2018 г. НАП и НОИ са правили ревизия на мина „Оброчище“, което означава, че те имат необходимата информация за заплатите на работниците и могат да я предоставят на Фонда за гарантиране на вземанията, който да им ги изплати.

Производството продължава, въпреки че съществуваше риск то да е прекратено заради отказа на една от институциите да плати разноски по делото. Заинтересованите институции са няколко – НАП, които трябва да си потърсят данъците, НОИ, които трябва да си потърсят осигуровките, Министерството на енергетиката, което трябва да си потърси концесионната такса, допълни още Манолова.

По време на делото съдът реши да се продаде имущество на фирмата концесионер, за да се платят разноските по производството и охраната на самата мина, която в противен случай би била разграбена.

Председателят на „Изправи се.БГ“ обясни, че това, което пречи на приключването на случая е, че концесионерът „Евроманган“ се крие и не желае да предостави ведомости за заплати и банкови извлечения, затова какви заплати дължи.

Институциите би следвало да се ангажират и да изяснят случая. Тези заплати са декларирани в НАП, осигуровки са внасяни до един момент през 2019 г., така че такава информация има и в НОИ, категорична бе Манолова.

Тя обясни, че от производството днес би следвало да се заплати и на синдика, който продължава работа по делото. Той вече е прекратил всички договори на работници и те могат да отидат на бюрото по труда или да си подадат документите за пенсионери. Остава синдикът да помогне на работниците да се потърсят доказателства за сумите, които трябва да се изплатят на миньорите.

Проблемът е в установяването какви са тези заплати и какво се дължи. Правим план как да се включат в производството по несъстоятелност и как да се вземат и останали заплати, освен тези, които може да даде Фондът за гарантиране на вземанията.

Ангажиментът ми към тях продължава, докато не си получат заплатите. Подкрепям ги от три години, още докато бях омбудсман и те се бореха за нормални условия на труд и безопасен начин на работа. Още тогава предупредих министър на енергетиката, че концесионерът е некоректен и не си плаща задълженията към държавата, каза още Манолова. Тя подчерта, че Министерството на енергетиката не може да е безучастно и към залежите на манган в мината и да се отърсва от отговорност в така създалата се ситуация.