Събранието на кредиторите на „Евроманган“ даде съгласие за продажба на имущество на дружеството

Целта е набавяне на средства за издръжка на откритото производство по несъстоятелност

Събранието на кредиторите на „Евроманган“ даде съгласие за продажба на имущество на дружеството

В Окръжния съд в Добрич се проведе събрание на кредиторите на „Евроманган“ ЕАД - с. Църква, община Балчик, което даде съгласие за продажба на имущество от масата на несъстоятелността  с цел набавяне на средства за издръжка на откритото производство по несъстоятелност на дружеството. Средствата са нужни, за да се покрият разходите по опазване на цялото налично имущество на дружеството, както и за извършване на административни дейности с цел охраняване интересите на работниците-кредитори.



Събранието на кредиторите беше свикано от Окръжния съд, след като по-големите известни кредитори на „Евроманган“ не изпълниха определения, с които съдът ги задължи да предплатят разноски, необходими за провеждане на откритото производство по несъстоятелност. Такива са предплатени само от двама кредитори, но внесените суми са недостатъчни за издръжка на производството. При това положение, за да не се стигне до спиране на производството по несъстоятелност, съдът свика събранието на кредиторите, което според разпоредба от Търговския закон, може да разреши да бъде продадено имущество от масата на несъстоятелността, ако това е необходимо за издръжката на производството по несъстоятелност. 

С решение от март, тази година, Окръжният съд в Добрич обяви в неплатежоспособност „Евроманган“ЕАД, с. Църква, община Балчик, с начална дата 26 юли 2016 г. и откри производство по несъстоятелност на дружеството. Съдът прекрати  правомощията на длъжника да управлява и да се разпорежда с имущество, включено в масата на несъстоятелността, и го задължи да прави добавка във фирмата си “в несъстоятелност”.