Изтичат срокове за заплащане на местни данъци и такси

Това напомнят от пресцентъра на Община Добрич

Изтичат срокове за заплащане на местни данъци и такси

На 30 юни изтича срокът, в който гражданите заплащат първа вноска за данък върху превозните средства /ДПС/ за 2020 г. На същата дата изтича срокът, в който се плаща първа вноска за данък върху недвижимите имоти /ДНИ/ и такса за битовите отпадъци /ТБО/ за 2020 г. На предплатилите до 30 юни задълженията за ДНИ, ТБО и / или ДПС за цялата 2020 година се прави 5% отстъпка. На 31 юли 2020 е крайният срок, в който се заплаща трета вноска за патентен данък за тази година. 



Задълженията се изпълняват доброволно в законно установените срокове чрез плащане:


  • в касата на Дирекцията „Местни данъци и такси“ към Община Добрич, с работно време 8.00 до 16.00 часа

  • в касите на Easy Pay в цялата страна;

  • в касите на Fast Pay в цялата страна;

  • в касите на „Български пощи ” ЕАД в цялата страна.


безкасово - с пощенски запис или с платежно нареждане /вносна бележка/ чрез банка по IBAN сметка BG 06 SOMB 9130 84 10000644, “ Общинска банка ” АД – Добрич, банков код - SOMBBGSF 


  • код за вид плащане – патентен данък  -  44 14 00

  • код за вид плащане – данък върху недвижимите имоти -  44 21 00

  • код за вид плащане – такса за битови отпадъци -  44 24 00

  • код за вид плащане – данък върху превозните средства -  44 23 00


по електронен път – за регистрирани клиенти в ePay.bg.

Справки за задълженията за 2020 година могат да се правят на място в Дирекцията “Местни данъци и такси” към Община Добрич, на телефони 058/ 603 196 и 058/602 314, както и на сайта на общината.

Проверката на задълженията се извършва по единен граждански номер /ЕГН/, личен номер на чужденец /ЛНЧ/ или единен идентификационен код /ЕИК/, персонален ПИН код и код за сигурност. Задължените лица ще получават персоналния си ПИН от служителите в дирекция МДТ лично с представена лична карта за физическите лица и лично с представена лична карта от представляващия за юридическите лица.  Упълномощени лица също могат да ги получат, но с нотариално заверено пълномощно и лична карта на упълномощеното лице. Кодът за сигурност е случаен и съдържа поредица от пет символа, които трябва да бъдат въведени от клавиатурата точно – букви на латиница и цифри.