Фирма от Добрич популяризира пилотни технологични решения и методи в обувното производство

Добричка фирма за производство на обувки популяризира в късометражен филм резултатите от внедрената иновация, съобщават от Областният информационен център в Добрич.

Фирма от Добрич популяризира пилотни технологични решения и методи в обувното производство

Видеото е по проект „Пилотни и демонстрационни инициативи за повишаване на ресурсната ефективност в „Данис“ ЕООД чрез внедряване на иновативен дигитален кътер за разкрояване на кожа, хастари за обувки и табани с 3D софтуер за проектиране и инженеринг на обувки“.


Създаденият филм демонстрира процесната иновацияи резултатите от нея по отношение на ресурсната ефективност.По този начин фирмата мултиплицира резултатите по проекта сред производствените предприятия от сектор „Обувна промишленост“, браншови и работодателски организации, широката общественост и заинтересовани страни. Филмът е публикуван в YouTube, на следния линк: https://youtu.be/_uMTkKLuqgc.

Чрез успешно внедрения, в края на 2019 г. иновативен дигитален кътер за разкрояване на кожа, хастари за обувки и табани с 3D софтуер за проектиране и инженеринг на обувки, фирмата ще подобри ресурсната си ефективност и така ще окаже положителен ефект върху опазването на околната среда. По проекта е предвидено намаляване на количеството генериран производствен отпадък, емисиите в атмосферата, използваните опасни химични вещества и на всички използвани суровини при производството на продукти. 

Внедрената в производствения процес пилотна за България продуктова иновация се очаква да осигури намаляване на влаганите суровини с около 28%, с изключение на кожата, която се очаква да намалее с около 12%. Оптимизирането на производствения процес ще намали производствения брак от изрезки и трашене на кожи с около 15%, и от хастара и омекотяващите детайли с около 40%. Софтуерната обезпеченост на актива, от своя страна, осигурява възможност за изготвяне и моделиране на прототипи и фотореалистично представяне на предвижданите за производство модели.

Общата стойност на проекта е 603 030 лв., осигурени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Началото на проекта е през декември 2018 г. и е планирано да приключи през август 2020 г.