Добричлии ще подкрепят протест против Закона за социалните услуги в столицата

Протест за отмяна на Закона за социалните услуги ще се проведе в София от 13 часа на 20 юни пред НДК.

Добричлии ще подкрепят протест против Закона за социалните услуги в столицата

Той ще бъде подкрепен и от добричлии. Организатор е Сдружението „Родители обединени за децата“. 



Добричлията Атанас Капитанов от "РОД" сподели за Добрич Онлайн защо ще подкрепи протеста: 

"Оказва се, че този закон е тоталитарен, насочен срещу българското семейство, децата и родителите. Той противопоставя деца срещу родители. Детето се разглежда като самостоятелна единица, а не като част от семейството. На детето се вменяват отговорности и права, с които то не може да разполага. Отменят се правата на родителите”.

По думите му чрез Закона за социалните услуги неправителствените организации ще имат свобода да приватизират социалния сектор. Той трябваше да влезе в сила на 1 януари 2020 година. Депутатите решиха това да се отложи до 1 юли.

“Недоброжелател на някого може да подаде сигнал в Закрила на детето, те идват, гледат и най-вероятно извеждат детето от семейството и го вкарват в приемно такова. В рамките на месец ще се разглежда дело дали родителите го гледат както трябва. После ще се води дело, на което родителите няма да присъстват. Няма гаранция, че ще успеят да си върнат децата”, сподели още Капитанов за опасенията си от закона. 

Припомняме, че от социалното министерство заявиха, че Законът за социалните услуги е в подкрепа на семействата. От МТСП бяха категорични, че промените създават по-достъпна системата от социалните услуги и отговарят по-добре на нуждите на хората.

Добричлии, които желаят да подкрепят протеста в София срещу Закона за социалните услуги, могат да се свържат на телефон 0897711361 за организиран транспорт.