Изпълнителният директор на „Албена“ АД: Молим се 2021-ва година да не бъде като тази

Целта ни тази година е финансово оцеляване и подготовка за 2021-ва. Това сподели пред журналисти изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев.

Изпълнителният директор на „Албена“ АД: Молим се 2021-ва година да не бъде като тази

С появата на пандемията от COVID-19 ситуацията по думите на Станев „не е розова“. Той подчерта, че тя е такава и по цялото Българско Черноморие. Очакванията са да бъдат реализирани около 500 хиляди нощувки по-малко в курортния комплекс. Това лято надеждите са за туристи предимно от България, Румъния и Германия. Има много анулирани групи от Турция заради развитието на коронавируса там.



„Молим се 2021-ва година да не бъде като тази“, категоричен беше изпълнителният директор и допълни, че за него това е едно от основните притеснения. 

Той определи субсидирането от държавата на чартърните полети на чужди туристи с 35 евро на седалка като голямо търговско предимство за българския туризъм. 

„За сезона ще се разбере как е около 10-и август. Може да бъде по-добър, отколкото ние очакваме. Може да бъде по-лош. Очакванията са, че германските туроператори са готови да тръгнат за България“, посочи още Красимир Станев.

Тази година беше пусната нова 15-годишна концесия за плажа на Албена. 

„За първи път ни се опростяват около 75% от концесионната такса, която възлиза на около милион и 600 хиляди лева. Предвид това, че ние сме я платили, де факто това ще бъде изпълнено през 2021-ва година. Концесията, която ще трябва да платим, ще бъде в рамките на 300 хиляди лева“, каза Станев. 

В заключение той коментира, че вирусът е дал на ръководството на курорта и уроци, сред които необходимост от по-бърза дигитализация на търговската дейност, по-смело включване на иновации, по-голяма отвореност към Европа и чужди фирми и по-оптимално управление на финансовите ресурси. 

„Бяхме се опили от успехи, те не са били чак толкова големи, колкото ние сме мислили. Но пък сега е време да отрезнеем и да вземем всичко това предвид. Аз лично съм оптимист като акционер в Албена, аз съм спокоен“, уточни Красимир Станев.