За здрава и дълга коса яжте повече спанак

Спанакът е един от най- популярните зеленолистни зеленчуци.

За здрава и дълга коса яжте повече спанак

Той съдържа основни винамити и антиоксиданти като Витамин А, B1, K, C, E. Освен това в съставът му се срещат Omega-3 мастни киселини и минерали като цинк, желязо и магнезий. Спанакът може да се консумира в суров вид, сготвен, под формата на сок, салата и други начини, в предвид, че също лекува възпалителните процеси в тялото.



Настрана от това, спанакът също има страхотни способности да ускори растежа на косага, заради наличието на витамините А и С, които спомагат за растежът на косата да се засили. Витамин А, помага за регулирането на производството на натуралните масла на косата, освен това допринася за хидратацията както на косата, така и на кожата.

Витамин С от своя страна има решаващо значение за производството на колаген. Той спомага за формирането на структурата на косата и възобновяването на растежа й. Антиоксидантите от състава на спанака от друга страна предотвратяват косопада. Те освен това се грижат за това скалпът да бъде чист и здрав. Витамините В и С помагат за ускоряване на растежа на косата чрез увеличаване на нивата на кератин и колаген в скалпа. Те също играят важна роля по пътя към здравата коса.