119 декара полезащитни горски пояси ще бъдат възстановени в Добрич и Балчик

119 декара полезащитни горски пояси ще бъдат възстановени до края на годината в две стопанства от системата на СИДП. 37 декара от тях са на територията на ДГС-Добрич, а 82 декара на ДЛС-Балчик.

119 декара полезащитни горски пояси ще бъдат възстановени в Добрич и Балчик

Поясите са в много лошо състояние, създадени са преди доста години, и е време да бъдат възстановени. През лятото пъновете ще направим обработка на почвата и есента ще залесим подготвените участъци, обясни зам.-директорът на ДЛС-Балчик инж. Радослав Радев.



Технологичните планове за залесяването вече са готови, а фиданките са отгледани в разсадника на стопанството. В поясите ще бъдат вложени дръвчета от видовете: цер, сребролистна липа, явор, ясен и др. Според лесовъдите дъжда от последните дни е бил много полезен и всички фиданки в разсадника са в отлично състояние. Дръвчетата са от семена добити в семенните бази на горските територии в района, те са аклиматизирани и пригодени за промените в климати, които се наблюдават през последните години в Североизточна България.

До 15 декември 2020г. трябва да приключи и превръщането на 99 декара иглолистни култури в смесени широколистни насаждения. Според инж. Радев черния бор, който е залесяван в миналото е свършил работата си, ерозиите са овладени, създадена е почва и е време да започне подмяната на дървесните видове.

Борът, който ще бъде премахнат не е на мястото си. С него са залесявани терени на 50-100 метра надморска височина, за да бъде спряно отмиването на почва край морския бряг. Иглолистните видове обаче не могат да виреят дълго при тези условия и вече е време да бъдат подменени с дървета, които са типични за тази част на страната ни, каза още инж. Радев.

Средствата за всички дейности по възстановяване на поясите и превръщане на иглолистните гори се осигуряват от Проекта „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“, който е към програма LIFE на ЕС. Страни в проекта са ИАГ, БДЗП, СИДП и ЮИДП, а целта му е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да бъде съхранено биологичното разнообразие на горите в тази част на страната ни.