Стопанската камара в Добрич връчи електромобил на Професионалната гимназия по техника и строителство "М. В. Ломоносов”

На официална церемония днес председателят на Стопанската камара Николай Радев връчи ключа за новата придобивка на директора на гимназията Юлиана Дикова .

Стопанската камара в Добрич връчи електромобил на Професионалната гимназия по техника и строителство "М. В. Ломоносов”


Електромобилът  е марка Хюндай и е снабден с нов електрически двигател, контролер и чисто нови електрически клетки. Направен е по съвременен стандарт с всички защитни мерки и ще бъде използван изцяло за лабораторни цели и обучение на учениците. 

Тази година в професионалната гимназия е предвидена нова специалност „Електрически превозни средства”, с професия „техник на електрически превозни средства и хибриди”.  ПГТС „М.В. Ломоносов” е и първото учебно заведение в областта, което вече разполага с електромобил. 


„Това дарение е от голяма помощ, тъй като без него не бихме могли да осигурим практически средства, на които учениците да прилагат своите знания”, заяви директорът на учебното заведение Юлиана Дикова. Тя благодари от свое име и от името на своите колеги и възпитаници на Стопанската камара в Добрич за благородния жест. 


„Една от каузите ни е образованието. Благодарение на един от нашите членове и член на управителния съвет - Михаил Делийски, който подсигури два автомобила, единия го дарихме в Русе , а другия тук в нашето училище. Идеята е да създадем паралелка по електрическа мобилност, която да има бъдеще”, заяви председателят на камарата Николай Радев. 


На събитието присъства и кметът на община град Добрич. Той сподели, че това е много хубав пример за публично  частно партньорство с цел образование. „Смятам, че именно по този път трябва да вървим – бизнесът и общината да си помагат взаимно”, заяви той. 


Ключовете за новата придобивка бяха връчени от Николай Радев на директора на Професионалната гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов” Юлиана Дикова.