Противоречия в групата на БСП в Общинския съвет на Община Добричка

Част от съветниците от БСП в Общинския съвет на Община Добричка внесе днес декларация относно отстраняването на председателя на ОбС.

Противоречия в групата на БСП в Общинския съвет на Община Добричка



В нея се посочва: „На свое заседание, провело се на 1 юни 2020 година, Общинският съвет на Българската социалистическа партия разгледа поведението на четирима общински съветници от Коалиция "БСП за България", подкрепили решението за включване на точка в дневния ред за освобождаване на председателя на ОбС. След направените разисквания Общинският съвет на БСП в Община Добричка реши, първо – ограничава се от дейността на съветниците д-р Даниела Йорданова, Донко Марев, Петко Игнатов и Теодора Василева, гласували явно „за” точката да бъде включена в дневния ред. Второ – горепосочените общински съветници са взели лично решение за гласуване без знанието на общинския съвет на партията, с което са нарушили чл. 45, ал. 3 и ал. 8 от Устава на БСП. Трето – призоваваме общинските съветници да се самоопределят като каква група ще останат в Общинския съвет на община Добричка”. 

Декларацията е подписана от председателя на Общинския съвет на  БСП в община Добричка Живко Желев. 

В рамките на заседанието на ОбС, общинските съветници д-р Даниела Йорданова и Донко Марев поискаха право на отговор.


„Явно, че този наш мандат е писано да премине под егидата на противоборство, налагане на воля, поддържане на всяка цена егото на всеки от нас и декларации, но така или иначе ние сме дали клетва и ще работим така, както го изисква законът”, заяви Донко Марев. Той коментира, че представената декларация е израз на политическо безсилие и неграмотност от страна на Общинския съвет на социалистическата партия. „Имаме издигнати двама кандидати от ДПС и ГЕРБ, ние нямаме наш кандидат, ако имахме и аз не гласувах за него, декларацията щеше да бъде правилна. "Сега нашата партия ме наказва затова, че аз не гласувах за ГЕРБ”, заяви той. Донко Марев каза още, че председателят на Общинския съвет се избира от най-голямата група в него, в случая това е ДПС,  той е  гласувал именно за това и не вижда своята вина в случая. 


„Това, което чух днес и видях, имам чувството, че се намирам на партийно събрание или на някакво политическо събитие. Колеги не знам, дали сте го писали активно, или материалът ви е подаден и съответно прочетен, но когато се прави такава декларация се прави обсъждане и се взима под внимание мнението на всички съветници, представляващи групата на БСП”, заяви д-р Даниела Йорданова. Тя допълни, че  декларацията е закъсняла и чрез нея се подхожда некомпетентно.  „Тази декларация е краят на нещо, случващо се от началото на мандата. В пространството се шири, че сме изключени от партията, аз съм избирана от моята партийна организация за член на БСП от 1983 година, не съм избрана вчера, за да творя удобни за мен закони и това, което ми казва ментора”, каза тя. Д-р Йорданова беше категорична, че единствено основната партийна организация може да определи какво ще бъде нейното политическо членство. „ Не ни обиждайте, не ни загърбвайте и не ни вменявайте неща, за които нямаме никаква вина”, каза в заключение тя.