КК Албена и БОК отново събират спортните надежди на България

Фестивалът „Олимпийски надежди“ започва в сряда край морския бряг

КК Албена и БОК отново събират спортните надежди на България

Благодарение на сътрудничеството между Български олимпийски комитет и КК Албена, за 13-ти път курортът ще приюти участниците във фестивала „Олимпийски надежди“. Поканени са млади спортни таланти от цялата страна, родени между 2002 и 2006 година, които ще демонстрират умения в няколко дисциплини. Проявата край морския бряг ще премине от сряда до петък. Тържественото откриване е предвидено за 2 юли /четвъртък/, от 12,30 ч. на поляната пред хотел  “Добруджа“. Там младите спортисти ще бъдат приветствани от ръководители на БОК и на домакините от Албена АД. Както винаги след официалната част и дефилето на участниците по спортове отново ще се извие българското хоро, което вече се превърна в традиционен символ на фестивала. Състезанията ще се състоят в първокласните и отлично подготвени спортни арени в курорта, който през миналата година стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта /ACES Europa/ с титлата “Европейски курорт на спорта“.



Това лято се организират надпревари в 7 вида спорт, а за първи път е включен бадминтон. Останалите спортове са  лека атлетика, минифутбол, баскетбол 3х3, тенис на маса, плажен волейбол и плуване. Като много силни се очертават турнирите по тенис на маса и бадминтон, за които очакванията са те да са сред най-многолюдните. Със сигурност отново футболът ще предизвика силни емоции и ще бъде сред най-атрактивните надпревари. Очакват се два отбора от Варна, засега са потвърдили още тимове от Шумен и Русе. В леката атлетика най-многобройно присъствие заявяват отново представители на клубове от София, Шумен, Русе и Варна. Кросовите бягания на 1 и на 3 км са из алеите на курорта. В плуването най-много участници са записани от школата на „Черно море“ и СК „Бриз“ от Бургас, както и от Русе и Шумен. В баскетбола са заявени отбори от Търговище, Варна, Шумен, а софиянци ще бъдат представени с един тим. За втора поредна година в плажния волейбол се включват състави от Сопот, този град ще има представители и в кросовите бягания.

Фестивалът на БОК преминава под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега състезанията са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.