Два пъти по-малко загинали в тежки катастрофи през 2019 година

Пик на тежки катастрофи от КАТ отчитат в светлата част на денонощието

Два пъти по-малко загинали в тежки катастрофи през 2019 година

Два пъти по-малко са загиналите в резултат на тежки пътно-транспортни произшествия през 2019 г. – 10 лица, спрямо 2018 г. – 21 лица. Това е съобщил началникът на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР в Добрич Жулиян Минев. Статистиката той е дал по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. 



Намален е и броят на ранените – с двама по-малко 166 лица, спрямо 168 ранени през 2018 при ПТП. В доклада си Минев е посочил, че по-добрите резултати се дължат на увеличената контролна и превантивна дейност по отношение на спазване на скоростните режими, употребата на алкохол, правоспособност на водачите и други.

Обработените данни на сектор КАТ са показвали, че най-често тежки катастрофи са настъпили вследствие на блъскане в дърво, стълб или друго крайпътно препятствие. Висок е и делът на инциденти, възникнали поради движение с превишена и несъобразена скорост – 24 %. Пик на тежки катастрофи от КАТ отчитат през 2019 г. в светлата част на денонощието – между 10.00-11.00 ч. и 17.00 – 19.00 ч. По отношение на дните от седмицата най-ниска аварийност се е наблюдавала в четвъртък, а най-висока – в дните сряда и петък.